Bokbloggsjerka 10 – 13 december

Har du ett genuint intresse för böcker? Bloggar du om böcker/litteratur/författare? Eller skriver du kanske ett och annat inlägg som har med ovanstående att göra? Då är du välkommen att delta i det som jag kallar för ”Bokbloggsjerka”.

Om bokbloggsjerka

Precis som titeln antyder är bokbloggsjerkan till för att vi ska kunna hoppa (eller jerka om man så vill) runt bland bokbloggar som har anmält sig i kommentarsfältet till respektive jerkainlägg. En del känner vi säkert till sedan tidigare men förhoppningen är att vi kommer att hitta nya bokbloggare som vi annars kanske skulle missa.

Det enda du behöver göra är att skriva ett inlägg om jerkan på din blogg och börja hoppa runt bland alla bloggar som har anmält sitt intresse till att vara med. Glöm inte att lämna ett avtryck i form av en kommentar hos de bloggare ni besöker. Detta gäller naturligtvis också om ni börjar följa någon genom jerkan då det alltid är kul att få veta hur man har blivit ”spårad”.

Jerkan pågår fredag – måndag varje vecka. Glöm inte att återkomma till det här inlägget för att se alla nya bloggar som har lagts till i listan.

Du måste ha en blogg som delvis handlar om böcker för att få vara med.

Regler

1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i kommentarsfältet så att vi lätt hittar till ditt inlägg. (Det är alltså inte adressen till din bloggs huvudsida som ska skrivas in här).

2.  Besök andra bloggar genom att klicka på deras ”jerka”inlägg. Hitta nya bloggar att följa. Skaffa nya vänner. Prata om böcker. Skryt upp dina favoritförfattare. Ha kul!

3.  Sprid information om jerkan så att så många som möjligt hittar hit och kan dela med sig. Ju fler vi blir desto fler nya bokbloggar kommer vi att hitta under resans gång.

4. Besvara följande fråga i ditt inlägg (det blir en ny fråga varje vecka!):

Finns det några berättartekniska detaljer som författarna använder sig av som  du kan störa dig på? Var specifik och ge exempel om du kan!

Jag har redan vid flera tillfällen skrivit av mig min frustration kring den kursiverade mördaren så den tänker jag faktiskt lämna därhän. Men visst finns det andra saker som jag stör mig rätt rejält på:

1. Talspråk i böcker gör mig på extremt dåligt humör.

2. Text skriven på dialekt utan att det egentligen finns någon poäng med det känns oerhört meningslöst. Det är som om jag skulle skriva en bok på arjeplogsmålet. Vad skulle jag som författare ha för glädje av att endast de som kommer ifrån trakten skulle förstå vad jag ville säga? Här tänker jag framför allt på Andrea Camilleris böcker om min älskade Commissario Montalbano. Hans böcker är skrivna på flera olika siciliansk dialekter och jag lovar att det inte är något att leka med. Jag har två böcker i min bokhylla och jag har bestämt mig för att jag skall ta mig igenom dem även om jag först måste översätta texten från dialekt till italienska innan jag, så att säga, kan läsa den som en vanlig bok på ett annat språk.

3. Extremt långa meningar är oerhört jobbiga att läsa. Det enda exempel jag kommer på nu är Das Muschelessen av Birgit Vanderbeke och det var minsann ingen trevlig bekantskap: bisatserna avlöste varandra och det kunde gå såväl fyra och fem sidor innan hon väl kom till punkt. Pust!

4. Jag vill att författare ska visa i stället för att berätta det de vill ha sagt. Ramona Franssons två första böcker är två bra exempel där man som läsare får precis allt berättat för sig, och även om jag förstår att hennes intention inte är att dumförklara sina läsare så är det nästan så jag uppfattar det. Annat blir det däremot i Franssons tredje bok, Mord i Skärhamn, som jag verkligen tyckte om och det är väl ett bevis om något på att övning ger färdighet. Ett annat skräckexempel är Cody McFadyens Dödens ansikte. När författaren till och med känner sig tvingad att förklara vad ”skaka på huvudet” respektive ”rycker på axlarna” betyder då har det gått på tok för långt och jag kommer aldrig mer att läsa en bok där han står som upphovsman!

Det var allt som jag kommer på just nu men det kan fort hända att listan kommer att utökas innan måndag.

Comments

 1. Jag har svarat här: http://www.bokbrus.se/2010/12/bokbloggsjerka-4/.

  Ska fundera lite om jag kan komma på något mer 🙂

 2. Veckans funderingar: http://www.spetsig.se/?p=2187
  Spetsig recently posted..Var på IKEA igår

 3. Mina funderingar kommer här:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/12/bokbloggsjerka-i-lussetid.html
  hälsningar Anna
  Anna recently posted..bokbloggsjerka i lussetid

 4. toffs bok har kommit fram, tusen tack! och jag tror faktiskt jag ska vara med i bokbloggsjerkan för första gången 🙂 har tänkt vara med flera ggr men aldrig kommit till skott. uppdaterar under helgen!

Trackbacks

 1. Böcker jag inte gillat skriver:

  […] Bokbloggsjerka som Annika funderar […]

 2. Bokbloggsjerka skriver:

  […] Bokbloggsjerka som Annika funderar […]

 3. […] Skriv in adressen till ditt inlägg om ”jerkan” i Annikas kommentarsfält som du finner här. […]

 4. […] intressant fråga i helgens jerka: Finns det några berättartekniska detaljer som författarna använder sig av som  du kan störa […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: