John Lennon fortsätter sitt segertåg genom världen

Jag kommer fortfarande ihåg dagen då John Lennon dog – mördades av en galning som drabbades av tillfällig sinnesförvirring. Det skedde den 8 december 1980 och jag var endast tolv år gammal.

Jag kommer ihåg att jag höll på att titta på en musikvideo med Beatles när min mamma kom in och berättade den tragiska nyheten att John Lennon hade dött. Till en början var det helt omöjligt för mig att ta in. När den första chocken hade lagt sig kom tårarna, och de ville aldrig ta slut. Samtidigt som jag var ledsen var jag så fruktansvärt arg på Mark Chapman för att han hade berövat mig på min största idol. Det påstås att han var sinnesförvirrad när han sköt Lennon till döds. En del rykten gör också gällande att han utförde dådet som en följd av att han hade läst boken Catcher in the Rye (Räddaren i nöden) av J.D. Salinger. Hur mycket sanning det ligger i det vet jag inte. Sant är dock att Chapman fick livstids fängelse och att Yoko Ono har nekat samtliga ansökningar om benådning som han har lämnat in. Det tycker jag att hon gör rätt i.

En biografi om John Lennon utkommer i oktober

Philip Norman har skrivit en diger biografi om John Lennon där vi får följa honom hela vägen genom hans barndom, den hysteriska tiden under Beatlesepoken och ända fram till de mer stillsamma åren före hans död. Yoko Ono är en av de personer som Norman har intervjuat inför arbetet med den här boken. Trots att det är 29 år sedan John Lennon dog fortsätter han att charma, hänföra och provocera folk världen över. Jag kan inte annat än tycka att det är mäktigt.

Jag brukar sällan eller aldrig läsa biografier och det är tveksamt om jag kommer att läsa den här heller. Det är inte så att jag förkastar genren men jag har svårt för att bibehålla intresset och att förbli fokuserad på det jag läser när jag har en biografi i händerna. Det kanske helt enkelt är så att sanna historier och levnadsöden berör mig för mycket? Jag vet inte. En sak vet jag dock och det är att John Lennon (och även de andra killarna) alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta.

Kan ni på de billiga sätena klappa? Och för er andra räcker det att bara skramla med era juveler.

John Lennon (1940 – 1980)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: