Recension: The dead won´t sleep av Anna Smith

The dead won´t sleep

Jag lånade The dead won´t sleep av Anna Smith för flera veckor sedan men hoppade alltid över den när det var dags att välja en ny bok.

Så en dag plockade jag äntligen ner den från hyllan och så här i efterhand tycks det mig helt oförståeligt hur jag kunde låta den stå oläst så länge. Den är lika skrämmande som fantastisk. Lika motbjudande som underbar.

Anna Smith är en prisbelönt journalist som har täckt såväl krig som större utredningar. Detta speglar naturligtvis av sig i hennes författarskap och i The dead won´t sleep får läsaren följa med på en extremt spännande utredning som leds av journalisten Rosie Gilmour.

Det hela börjar med att hon mottar bevis på att höga herrar inom polisen kan länkas till den 14-åriga Tracy Eadies försvinnande. Hon gräver djupare och upptäcker ett nätverk av korruption och ofredande som kan spåras tillbaka till samhällets högdjur. Rosie har fått sitt livs scoop men hon måste gå varligt fram innan hon kan publicera de artiklar som kommer att dra ner samtliga inblandade högdjur i den skit som de så väl förtjänar.

Rosies största utmaning blir dock att hålla sig vid liv så pass länge att hennes artiklar kan gå i tryck …

Först av allt måste jag säga att Anna Smith äger! Jag har läst en del böcker med journalister i huvudrollen (Annika Bengtzon, Dicte Svendsen, Jack McEvoy, m.fl.) men det finns ingenting som kan mäta sig med den här.

Personligen skulle jag gladeligen kunna vrida nacken av alla människor som inte ens lyfter så mycket som ett ögonbryn när andra människor far illa. Att det dessutom verkar vara ”okej” att behandla de som samhället har vänt ryggen som skit gör mig heligt förbannad. Men när det finns en kombination av allt ovanstående plus oskyldiga barn så finns det inte ord för vad jag skulle kunna tänkas göra för att förinta de skyldiga från jordens yta.

Anna Smith beskriver Rosie Gilmours jakt på rättvisan och sanningen på ett sådant trovärdigt sätt att man känner sig som en deltagare snarare än som en åskådare. Vissa partier är så spännande att det fullständigt spritter i hela kroppen och ibland glömmer man till och med bort att andas. Man flyger mellan hopp och förtvivlan allteftersom utredningen fortskrider.

Språket är enkelt men slagkraftigt. Samtliga karaktärer har sin egen röst, perfekt anpassad till personens ställning och sociala bakgrund. Slang och gatuspråk förekommer men det snarare förgyller än förtar det språkliga intrycket; det är helt enkelt precis som det ska vara.

Det bästa av allt är att The dead won´t sleep är den första boken i en serie om Rosie Gilmour. Gissa om jag längtar till del två?

Bokfakta:

Författare: Anna Smith
Titel: The dead won´t sleep (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Quercus
Antal sidor: 372
Källa: Bibliotek
Intresse: journalistisk deckare, thriller
Serie: Rosie Gilmour (del 1)
Betyg [Rating: 5/5]

Comments

  1. Gunnarbild says

    Det verkar vara en bok i min smak. Tack för tipset. Kul om det kommer fler när man gillar den första

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: