51 tv-serier du absolut inte får missa

Som du vet är jag inte särskilt intresserad av film, men tv-serier ser jag mer än gärna. Och då helst serier som finns på den utmärkta tjänsten Netflix eftersom jag då inte behöver vänta en hel evighet på nästa avsnitt.

250px-24-Logo.svgEtt exempel är 24 med Keifer Sutherland i huvudrollen. Med tanke på att det finns 8 säsonger à 24 avsnitt så kan du ju tänka dig vad jag ägnade mina kvällar och nätter åt i ca 192 timmar. Men jag lovar att jag njöt av varenda minut!

Det ska ärligt erkännas att jag fick en viss abstinens när de sista orden tonade ut ur datorn, men som tur är finns det andra serier som jag kan fylla ut tomrummet med.

Jag personligen bryr mig inte ett dyft om vädret, och jag lovar att det är ganska befriande att inte behöva känna ett tvång att gå ut bara för att solen skiner.

Jag är dock medveten om att jag är tämligen ensam om detta, men det hindrar mig inte från att bjuda på en lista med tv-serier som du kan se när regnet faller utanför ditt fönster.

En del har jag själv sett, andra har rekommenderats av andra och för att hålla isär intresset har jag markerat de serier jag själv inte har sett med en asterisk.

 1. Dalziel & Pascoe*
  Den här serien är baserad på Reginald Hills böcker. Huvudkaraktärerna är varandras raka motsatser och vad jag har förstått gäller det även på tv.
 2. I mördarens spår
  Serien skapades av Lynda La Plante och i huvudrollen hittar vi Helen Mirren som spelar kriminalkommissarie Jane Tennison. Den här serien finns på Netflix men då under namnet Prime Suspect.
 3. Kommissarie Morse
  Serien är baserad på Colin Dexters böcker om kommissarien med samma namn, och i huvudrollen hittar vi John Thaw. Vid sin sida har han inspektör Lewis och deras samarbete är till viss del en aning ansträngd.
 4. Kommissarie Lewis
  Uppföljare till Kommissarie Morse där Lewis har tagit klivet upp i polishierarkin.
 5. Kommissarie Montalbano
  Jag älskar den här serien som är baserad på Andrea Camilleris böcker. Tidigare var det en tradition att Svt visade fyra nya avsnitt varje sommar men den verkar ha dött ut. I huvudrollen hittar vi Luca Zingaretthi och han kan jag aldrig se mig trött på.
 6. Maria Wern*
  Baserad på Anna Janssons böcker.
 7. Mord i sinnet
  En av mina absoluta favoriter som är baserad på Val McDermids böcker om Tony Hill och Carol Jordan.
 8. Morden i Midsomer
  Den här snurrar hela tiden på diverse olika kanaler så någon beskrivning är knappast nödvändig. Jag måste dock säga att det blev något av en nytändning när  Tom Barnabys kusin John tog över stafettpinnen.
 9. Sherlock*
  Baserad på berättelserna om Sherlock Holmes.
 10. Tyst vittne
  En annan av mina favoriter och då framför allt när Nikki Alexander, Harry Cunningham och Leo Dalton står för obduktionerna.
 11. Vera
  Baserad på Ann Cleeves böcker om Vera Stanhope och jag gillar henne betydligt bättre än Jimmy Perez från Shetlandskvartetten.
 12. Kommissarie Lynley
  Baserad på Elizabeth George böcker om Kommissarie Lynley och Barbara Havers. Det var ett tag sedan jag såg den nu men den är klart sevärd.
 13. Kommissarie Anna Travis
  Går på tv nu med jämna mellanrum och den har helt klart gått hem hos mig. Anna Travis själv dyker upp i ett avsnitt av I mördarens spår och gissa om jag blev paff när hon helt plötsligt stod där och hette Polly.
 14. Damernas detektivbyrå*
  Serie baserad på Alexander McCall Smiths böcker.
 15. Ett fall för Frost*
  En brittisk tv-serie baserad på böckerna av R. D. Wingfield. Sändes senast i Svt 2006 och det finns totalt 40 långfilmslånga avsnitt.
 16. Brottet och straffet*
  Skapad av Lynda La Plante och den här serien skildrar polisarbetet på ett mycket realistiskt sätt
 17. 24
  Ett absolut måste om du gillar action.
 18. Brottet
  Mycket bra dansk tv-serie vars tredje säsong gick på tv för ett tag sedan.
 19. Bron
  Svensk-dansk serie skriven av Hans Rosenfeldt. Jag var på väg att döma ut den efter ett avsnitt men jag är så glad att jag fortsatte att se den för det är en av de bästa serierna jag någonsin har sett.
 20. Whitecastle
  Den här serien håller jag på att se just nu och den är minst sagt speciell. Är du det minsta kräsen av dig bör du INTE se den.
 21. Mördare okänd
  Serie med Trevor Eve i huvudrollen. Serien handlar om en specialgrupp som tar upp olösta mordfall för granskning när nya grova brott och ny teknik för misstankarna åt ett bestämt håll
 22. Mordkommissionen
  Dansk produktion där en grupp poliser assisterar den lokala polisen runt om i Danmark vid särskilt svåra fall. Låter kanske inte så märkvärdig men den är klart sevär.
 23. Rebus
  Tv-serie baserad på Ian Rankins böcker om kommissarie John Rebus. Med anledning av att Rebus har återuppstått i Rankins böcker hoppas jag även få se Rebus på tv igen.
 24. Blue Murder
  Den här serien hittade jag på Netflix och ett par avsnitt måste ha gått på svensk tv. Serien utspelar sig i Manchester och kriminalkommissarie Janine Lewis kämpar för att få ihop livet som polis och mamma till fyra barn.
 25. Kommissarie Dalgliesh
  Serie baserad på böckerna av P.D. James och den har några år på nacken. Gammal hederlig klassiker med andra ord.
 26. Örnen
  Dansk tv-serie där en grupp ägnar sig åt att lösa internationell brottslighet. Måste ses!
 27. Morden i Sandhamn*
  Mini-serie baserad på Viveca Stens böcker.
 28. Emma åklagare
  Svensk serie från 1997 med Marika Lagercrantz i huvudrollen. Hon träffade jag för övrigt i Arjeplog av alla ställen för en sisådär 10 – 15 år sedan. Tänka sig!
 29. Kommissarie Winter*
  Baserad på Åke Edvardssons böcker och serien började sändas 2001.
 30. Van Veeteren
  Baserad på Håkan Nessers böcker.
 31. Wallander
  Kurt Wallander är huvudkaraktären i Henning Mankells böcker. Den här serien verkar dock leva sitt eget liv eftersom nya avsnitt visas hela tiden. Jag brukar se något avsnitt nu och då men svensk tv är inte riktigt min grej.
 32. Anna Pihl
  Dansk tv-serie där Anna Pihl har det tufft både på jobbet och på hemmaplan.
 33. DCI Banks
  Tv-serie baserad på Peter Robinsons böcker om Alan Banks. Serien visas på Svt nu och den är riktigt bra.
 34. Den som dräper
  Dansk serie som är skriven av bland annat Elsebeth Egholm. Den här tv-serien är bra mycket bättre än hennes böcker och tv-serien om journalisten Dicte.
 35. Foyle´s war*
  Brittisk tv-serie som utspelar sig kort efter andra världskriget.
 36. Stulen identitet
  Brittisk thrillerserie i sex delar som visades för ett par år sedan.
 37. Luther
  Brittisk polisserie med Idris Elba i huvudrollen. Mig veterligen finns det bara sex avsnitt men jag hoppas på fler.
 38. Den unge kommissarie Morse
  Här får vi följa den unge kommissarie Morse under hans första tid som polis i Oxford.
 39. Rizzoli & Isles*
  En serie om detektiven Jane Rizzoli och obduktionsläkaren Maura Isles.
 40. Thorne
  Serie är baserad på Mark Billinghams böcker om Tom Thorne.
 41. Rose och Maloney*
  Brittisk tv-serie där en grupp poliser undersöker om det finns fog för att öppna gamla fall.
 42. Brottskod försvunnen
  En specialgrupp inom FBI jobbar med att hitta försvunna personer.
 43. Bones*
  Amerikansk tv-serie där Temperan Brennan och hennes team arbetar på att lösa svåra och mystiska brott.
 44. Numbers
  Amerikansk tv-serie där FBI-agenten Don Eppes löser brott tillsammans med sin yngre bror Charlie. Matematik har en central roll i den här serien och även om det är ett ämne som jag absolut inte behärskar så tycker jag att det är ett intressant grepp att använda formler och ekvationer till att lösa brott.
 45. Criminal justice
  Här får man under fem avsnitt följa med en och samma individ genom rättssystemet.
 46. Borgen
  Jag är väl medveten om att det här i egentlig mening inte har något med brott att göra, men en sådan här bra serie kan bara inte utelämnas från en sådan här lista. Borgen är nu inne på sin tredje och kanske sista säsong där Birgitte Nyborg kämpar på i den politiska världen. Måste ses!
 47. Firman*
  Det här är en amerikansk tv-serie och är baserad på John Grishams bok. Serien tar dock vid tio år efter det att boken tog slut och är en fristående fortsättning på filmen med samma namn.
 48. Irene Huss*
  Irene Huss är Helene Turstens skapelse och böckerna har blivit såväl biofilmer som tv-deckare.
 49. The Killing*
  En amerikansk tv-serie som är baserad på den danska serien Brottet. Hittills har tre säsonger spelats in och alla har två saker gemensamt: premiäravsnittet är två timmar långt och därefter följer 13 avsnitt som vart och ett är en timme långt.
 50. Mad Dogs
  Jag var skeptisk till den här serien till en början men killarna som spelar huvudrollerna är så korkade att det hela blir riktigt bra till slut. Hittills har två säsonger spelats in men slutet på den andra ger indikationer om att det kommer att bli en fortsättning.
 51. Lie to Me*
  Det här är en amerikansk kriminell dramaserie där en grupp poliser löser brott genom att titta på de misstänktas ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Ps. När jag gjorde research till den här artikeln upptäckte jag att det ska bli en nionde säsong av 24. Visserligen kommer den bara att bestå av 12 avsnitt men vad gör väl det. Jag utbrister i ett stort HURRA och tiden fram till maj 2014 kan inte gå fort nog.

 

Comments

 1. det gick en engelsk tv serie pa 70-talet kanske aven tidig 89 -talet som hater om jag inte mins fel ”Manisko jakt ” at det nagon som mins den

  • Nej, den känner jag inte alls igen. Vad handlade den om?

  • Hans Evaldsson says

   Jodå, den var väldigt spännande! Nazisterna jagade motståndsrörelsen, och hade en otäckt smart ledare i jakten!
   Han spelades av Robert Hardy, som också var med i I Vår Herres Hage, om nu någon minns den!

 2. Tack! Fick massor av bra tips på serier som jag inte har sett – eller hört talas om för den delen 😉

 3. Den som gillar den puttriga typen av serier rekommenderas Hamish Macbeth om polisen med samma namn i skotska högländerna och hans westie.
  Charlotta recently posted..Hamish Macbeth

  • Han har jag aldrig hört talas om men jag ska genast kolla upp och serien finns på Netflix eller någon annan streamingsite. Någon som känner till en sådan?

 4. Morden i Midsommar och Rizzoli and Isles tittar jag på ibland. Bones och Numbers gillar jag mycket, även CSI och Criminal Minds.

 5. Och Scott & Bailey! Om två poliser på Manchesterpolisens avdelning för våldsamma brott. Fastnade totalt för den, kunde ses på tv4 play nyligen.
  Josefin recently posted..Om sommarläsningen…

 6. 24 är en serie som även vi älskar. Blev så glada när vi hörde att det kommer mer. En annan serie som vi gillar skarpt är den tuffa polisserien The Shield. Den kan jag varmt rekommendera.
  Lena recently posted..Den du inte ser

 7. Har ju sett nästan alla serier som du nämner (hm, har jag tillbringat så mycket tid framför TVn). Är glad att du inte nämner filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker.
  Danska serier är så bra tycker jag. Mordkommissionen är nog min ”all time favourite” och just nu så är jag fullständigt beroende av Borgen. Den ger lite samma känsla som att läsa en god bok.
  Lottens Bokblogg recently posted..Topp Tio Tisdag: De tio bästa böckerna jag läst i år

  • Jag såg typ fem minuter av en av Jungstedts filmer och det var mer än pinsamt så det finns ingen risk att jag kommer att nämna dem i något som helst sammanhang.
   Danska och brittiska serier är helt klart mina favoriter och som tur är finns det gått om dem.
   Tyvärr är det bara ett enda avsnitt kvar av Borgen, för den här säsongen i alla fall och jag saknar den innan den ens har slutat.

 8. En gedigen lista. Ett tips till är The Wire, den handlar fortfarande om brott och poliser. Realistisk om knarklangare i Baltimore och suveränt bra när man kommit in i den. Det är inte av ”ett-fall-i-veckan”-typen, utan historien sträcker sig över 5 säsonger.

  • Just ja, The Wire glömde jag. Jag har inte sett den själv men jag har hört talas om den vid fler än ett tillfälle.

 9. En rejäl lista som du samlat ihop. Jag saknar dock en, Criminal minds. Har du sett den?
  BokMamma recently posted..Top Ten Tuesday – bästa böcker i år

  • Ja, jag har sett den men jag slutade se den för ett tag sedan eftersom jag tröttnade på den. Detsamma gäller alla varianter av CSI, men det är klart att inte alla behöver vara less på dem bara för att jag är det 🙂

 10. kerstin dahlqvist says

  Hej!
  Det finns en bra serie som gick både i TV 3 och SVT. Den heter Damages med Glenn Close. Jag ska bara säga att den tilldrar sig på en advokatbyrå. Den som ska vara ”den goda” visar sig vara ond och tvärtom. Man blir som tittare förvåndad det är ingen serie man kan slötittta på. Den finns i tre säsonger på DVD. Jag har bara den ena.
  Vänligen,
  Kerstin

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: