Är det okej att INTE läsa ut ett recensionsexemplar?

recensionsexSom ni vet vid det här laget så kör jag en Bokbloggsjerka varje vecka. Som ni säkert också redan har märkt har jag personligen inte varit särskilt aktiv när det gäller att besvara frågorna själv. Detta kommer det dock att bli ändring på från och med denna vecka då jag nu är klar med mitt absolut största projekt hittills. Dock har jag läst alla era svar med stort intresse och emellanåt har jag även slängt iväg ett par kommentarer när tiden så har tillåtit det.

Kort återkoppling till jerkan för två veckor sedan

För två veckor sedan handlade jerkan om antalet sidor/kapitel som var och en ägnar en bok innan man ger upp och ställer in siktet på något bättre. Denna jerka hade 34 deltagare vilket nog torde vara något av ett rekord. Heja, heja! (En gång i tiden satte jag målet att vi någon vecka skulle nå upp till 200 men det var nog lite väl optimistiskt, eller?)

Rent generellt kan man dela in deltagarna i tre kategorier: de som ger en bok mellan 50 – 100 sidor, de som aldrig lägger ifrån sig en bok som de har påbörjat och de som inte har några som helst problem att sluta läsa en bok som de absolut inte tycker om. Om jag själv skulle ha besvarat frågan skulle jag utan tvekan ha sällat mig till kategori 3. Jag kan när som helst lägga ifrån mig en bok som jag absolut inte tycker om, men till skillnad från många andra så lägger jag inte tillbaka den i min att-läsa-hög för att eventuellt läsa den vid ett senare tillfälle. Har jag ratat den så har jag!

När är det OKEJ att ge upp en bok?

Många av svaren var riktigt intressanta och det finns all anledning att återkomma till några av dem i separata inlägg framöver. Denna gång är det Lottens svar som jag vill belysa lite extra:

När är det OK att ge upp en bok? Om den är min egen som jag köpt, ja då är det kanske sorgligt men helt OK att ge upp. En biblioteksbok definitivt. Men om någon lånat ut den åt mig? Eller om den är en del av en utmaning eller gemensam bokcirkel? Eller allra värst – om det är ett recensionsexemplar?

Det här är intressant tycker jag. Varför? Jo, därför att Lotten avslutar sitt svar med att ställa frågor som förblir obesvarade. Detta gör i alla fall mig väldigt nyfiken på hur såväl Lottens som dina tankegångar går kring detta.

Jag har som sagt var inga problem att ge upp en bok och då spelar det ingen roll om jag har köpt, fått eller lånat den. Ej heller läser jag ut recensionsexemplar om det är en bok som jag känner att jag aldrig kommer att ta mig igenom. Möjligen kan jag ge den några sidor extra men det förändrar inte min ståndpunkt i sak: det finns ingen anledning att tvinga sig att läsa en bok man inte tycker om.

Hur går dina tankar kring detta?

Comments

 1. Bokbild says

  Läsa får inte bli ett tvång, så ja, jag ger upp böcker som inte kommer igång, och även recensionsex, då får det bli en del av recensionen… 

 2. Jag har under många år haft svårt att erkänna att jag ”gett upp” böcker helt och hållet. Ligger några halvlästa i hyllan. Förra året så gav jag upp två stycken, men det var två jag lånat så det var inget problem. Men i år har jag tvingat mig igenom ett recex och en annan bok som jag åtagit mig att läsa. Rec-exet var värst, för det hade jag ju bett om. Baksidestexten lockade mig så mycket, men sen var det något helt annat. Det kändes inte OK att låta bli att läsa ut den, men å andra sidan kan det ju inte vara bra för författaren och förlaget med en negativ recension heller? Det vore intressant att höra vad ett förlag tycker…

  • Annika says

   Nu blev jag ju oerhört nyfiken på vilket rec.ex som du tyckte så illa om. Jag förstår att du kanske inte vill avslöja vilken det var här men kanske inte ett mail …? 🙂

   Du har rätt i att det vore intressant att höra vad förlagen tycker och tänker om det här. Ska se om jag inte kan lyckas involvera ett eller ett par i debatten.

 3. Beasbokhylla says

  Ett recensionsex som jag själv har bett om att få hemskickat skulle jag nog aldrig lämna oläst. Hur dålig än boken var. Recensionen kanske inte skulle bli den bästa, men sånt är livet. Frågan är ju vad förlagen helst vill ha. En dålig recension eller ingen alls? 🙂

 4. Boktok73
  Twitter:
  says

  Jag tycker som några andra här att om man själv har begärt rec.ex känns det svårare att lämna boken på hälft. Har den bara blivit hemskickad så har man ingen skyldighet att läsa boken. Alla får naturligtvis göra som de vill, detta säger mitt samvete.

 5. Har inget problem att lägga från mig böcker som jag inte tycker om eller helt enkelt inte fastnar för. Är ju helt klart lättare att göra det med böcker man köpt eller lånat från biblioteket än böcker som man har fått från vänner. Men jag skulle ju inte själv bli ledsen om någon inte läser de böcker som jag lånar ut så jag vet inte var det kommer ifrån. 

  Jag pluggar litteratur och ibland får man då läsa böcker som man inte gillar och jag har blivit bättre på att ta mig igenom sådana böcker och det har faktiskt gjort att jag har hittat några favoriter som jag annars aldrig hade läst färdigt.

 6. Jag tycker egentligen att man ska läsa ut recensionsex, iallafall om man har bett om eller accepterat dem, men jag har bara fått&läst ett tiotal hittills. Förr eller senare kommer boken jag inte kan eller vill läsa ut förstås. Då får vi se.

  Och jag menar egentligen inte att jag har någon synpunkt på hur andra gör men själv känner jag att jag ska läsa ut boken om det är ett recex, oavsett hur den är.

 7. Ska bli väldigt intressant att läsa kommentarerna på detta! (hm, kanske självklart eftersom jag ställde frågan…).
  Jag kan lägga till mer men avvaktar tills du fått lite fler kommentarer…

 8. Jag känner att jag måste läsa ut ett recensionsex,i alla fall om jag själv bett om det (har förlaget bara skickat ut det gör jag som jag vill). Jag tycker att det är ett åtagande som jag har gått med på och att det är min plikt. OBS! Jag ber att få poängtera att var och en är fria att göra som de vill och jag dömer ingen! Och det är MINA principer jag skriver om nu. Jag håller med Lotten om att det är lättare att lämna tillbaka en biblioteksbok outläst än att ge up en bok jag själv köpt. Men jag i takt med att läshögen bara växer och växer så börjar jag bli duktigare på att inte lägga en massa tid på böcker som inte känns ett dugg lockande att fortsätta läsa.

 9. Jenny Eriksson
  Twitter:
  says

  Intressant fråga. Har dock inget svar på den.

Trackbacks

 1. […] började jag fundera kring det här inlägget efter att jag läste Annikas inlägg om recensionsexemplar. Är det okej att inte läsa ut […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: