Briljant Grangé

Författare: Jean-Christophe Grangé
Svensk titel: En mässa för de döda
Otiginalets titel: Miserere
Utgivningsår: 2010
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Översättning: Cecilia Franklin
Antal sidor: 491
Källa: Bibliotek
Intresse: Thriller
Genomsnittligt betyg [Rating: 4.5/5]

En körledare hittas mördad i en armenisk kyrka i Paris. Snart försvinner också barn ur kören. Lionel Kasdan, en pensionerad polis som tillhör församlingen kastar sig genast ut i mördarens spår, i något som är långt ifrån en officiell polisundersökning. Den hårdföre snuten Cédric Volokine, som egentligen borde vara på avgiftning, intresserar sig också för de försvunna barnen. De två försöker tränga in i mördarens hemlighet och förstå hans motiv i ett fall där allt tycks kretsa kring den mänskliga rösten. I En mässa för de döda, som avslutar den trilogi som inleddes med Den svarta linjen (2005) och I djävulens spår (2008), fortsätter Jean-Cristophe Grangé sin våldsamma undersökning av ondskans väsen.
(Sammanfattning bokus.com)

En mässa för de döda är precis lika briljant som Jean-Christophe Grangés tidigare böcker. Vargarnas rike var den första bok jag läste av denna helt fantastiska franska författare. Sedan dess har det blivit ytterligare tre läsupplevelser: Den svarta linjen, I djävulens spår och så nu den här.
 
Grangé skriver hårda och brutala thrillers och trots att den här faktiskt var den "snällaste" av de jag har läst hittills så finns det partier där det riktigt ilar till i kroppen av ren och skär skräckblandad förtjusning. Lika förtjust är jag i karaktärerna i form av två outsiders som slår sig ihop för att besegra ondskan och "skriket". Tempot är skyhögt och spänningen är total. Je l´aime! (Jag reserverar mig för den kanske något felaktiga översättningen).
 
Att den här boken ingår i en triologi som det står i presentationstexten på bokus hemsida ska man inte lägga så stor vikt vid. Dessa böcker går utmärkt att läsa i vilken ordning man vill då de är helt fristående. Inga karaktärer återkommer. Inga flashbacks som härrör till tidigare böcker existerar. Det enda som ständigt återkommer är Grangés briljans.
 
Grangé har skrivit åtta böcker varav fem har  översatts till svenska. Han fick sitt stora genombrott med boken De blodröda floderna och den måste jag bara snoka reda på för jag är förälskad. Förälskad i en fransk journalist och författare som har tagit mitt hjärta med storm.

 

 

Handling [Rating:5/5]
Tempo [Rating: 5/5]
Karaktärer [Rating: 4.5/5]
Språk [Rating: 5/5]

Comments

  1. Ännu en bok på ’att-skaffa-listan’ mao… 😉

    Har du läst något av Fred Vargas? Rekommenderas varmt!

    • Nej det har jag inte. Får väl lägga till honom på min allt längre ”att läsa” lista 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: