Der Zweite Schöpfer (Straw Men) av Michael Marshall

Författare: Michael Marshall
Titel: Der zweite Schöpfer
Originalets titel: The Straw Men
Översättning: Reinhard Tiffert
Utgivningsår: 2007
Förlag: Knaur
Antal sidor: 428
Källa: Köpt
Intresse: Thriller
Betyg [Rating:3/5]

Ward Hopkins, före detta CIA-agent, får besked om att hans föräldrar har dött i en bilolycka. Han åker till föräldrarnas hus och känner instinktivt att någonting inte stämmer. Djup försjunken i tankar kommer han på att fåtöljen inte står som den brukar göra. Han reser sig upp och börjar trevande känna med handen under sitsen. Där hittar han en lapp där det står ”Vi är inte döda”.

Trots att det är ljust ute och många människor är i farten blir många unga flickor bortförda. Efter en tid lämnas en tröja med ett meddelande skrivet med flickornas eget hår på föräldrarnas farstukvist. Nina, en FBI-agent, letar upp sin före detta kollega John Zandt för att be honom hjälpa henne att hitta dem.

Samtidigt sker terroristattacker i London.

Tre helt till synes separata händelser visar sig vara förenade av ett sällan skådat vansinne.

Jag tycker att det är strongt gjort av Marshall att redan i sin debut ge sig på att berätta en sådan här extremt tung och komplex historia. Inte nog med att det är tre separata handlingar som han måste förmedla på ett trovärdigt sätt. Han gör det dessutom med tre olika berättarröster: Ward pratar för sig själv, Zandt och Ninas handlingar berättas i tredje person och när allt vävs samman på slutet kommer en allvetande berättare in och avslutar jobbet tills Ward tar över i sista kapitlet.

Att han ror i land ett projekt av det här slaget tyder på en sällan skådad talang och mitt intresse för denna brittiska författare har sannerligen väckts.

Ni som har varit uppmärksamma har säkert sett att jag har hållit på och kämpat med  Der zweite Schöpfer under en relativt lång tid men det beror inte på att boken är dålig. Tvärtom! Nej, att det tog så lång tid för mig att läsa ut den beror på att den inföll under min lilla lässvacka som jag helt plötsligt hamnade i. Som tur var är den över nu och allt kommer därmed att återgå till det normala.

Straw Men ingår i en triologi och jag måste ju naturligtvis ta reda på vilka äventyr som huvudkaraktärerna står inför härnäst. Dessutom hoppas jag att få reda på mycket mer om dessa ”föredettingar” inom polisyrket. I den här boken fungerar de mer som skuggfigurer som är oerhört rädda att lämna ut sina liv till läsaren. Detta gör mig naturligtvis oerhört nyfiken på vad som döljer sig i deras förflutna.

Comments

 1. Jag har läst alla fem böcker han skrivit som Michael Marshall, jag gillade dem alla även om de är ganska otäcka och har mystiska inslag.

  Men han hade faktiskt skrivit tre sf/horror böcker som Michael Marshall Smith innan han skrev The Straw Men, så det var ju ingen ”äkta” debutbok.

  Hur kom det sig att du läste den på tyska?

  • Jag läste den på tyska för att infria mitt löfte till mig själv om att läsa fler böcker på andra språk än svenska 🙂

   Konstigt att det står debutbok i informationen kring boken om det nu inte var det. Men det kanske var hans första thriller?
   Nyfiken på fortsättningen är jag i vilket fall som helst men det blir att läsa de återstående böckerna om Ward, John och Nina på engelska då han inte verkar ha hittat fram till den svenska marknaden ännu.

   • Eftersom han väljer att ge ut de olika genrerna i olika författarnamn (nästan) kanske han vill särskilja de olika författarskapen. Vad vet jag. Men på hans hemsida är han iallafall öppen med att han är både Michael Marshall och Michael Marshall Smith.

    Jag var mest förvånad över att du läste den just på tyska- Och vem vet – nu när du skrivit att boken är bra och att du är imponerad av hans författarskap kanske något förlag nappar och börjar översätta honom. 🙂

    • Jo, jag såg det. Jag måste erkänna att jag blev lite förvirrad av tillägget ”Smith” men efter att ha forskat lite förstod jag att det var en och samma person 🙂

     Man kan ju alltid hoppas att någon nappar på översättningen av hans böcker. Men om inte så får jag helt enkelt träna ännu mera på att läsa på andra språk än svenska. Vem vet, det kanske lönar sig?! 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: