Edinburgh i böcker

Bilden kommer från Flickr

Att Skotska Edinburgh är en litterär stad råder det inga tvivel om. Vandra upp från tågstationen till den välkända Royal Mile och du passerar små torg och gränder som alla har dekorerats med litterära citat och fraser. Den gamla staden är grå och gotisk och insprängt överallt finner man gamla kyrkogårdar. Tycker man om kriminalromaner eller historiska deckare är det lätt att känna sig hemma här. Är man själv författare är det lätt att bli inspirerad.

Listan på böcker som utspelar sig i Edinburgh kan göras lång. Irvine Welshs klassiska Trainspotting  ger inte bara en avskalad och realistisk bild av Edinburghs fattiga, kriminella baksida, utan utmanar även läsaren att läsa skotska i den engelska originalutgåvan. I en annan genre måste Muriel Sparks The Prime of Miss Jane Broodie nämnas som utmålar ett välbärgat Edinburgh under 60-talet, då boken följer en excentrisk lärarinna och hennes kvinnliga studenter på vandring genom staden, och livet. Annars är den moderna författaren som starkast sammankopplas med den skotska huvudstaden just nu Ian Rankin. Genom hans bokserie om Inspector Rebus får läsarna en fantastisk inblick i stadens gränder och bakgator. Som tidigare har nämnts på den här bloggen kan man ladda ner Ian Rankins stadsguide till Edinburgh till sin telefon inför nästa besök i staden, en mycket populär stadsguide.

Vill man lära känna stadens litterära historia är det en god idé att gå på en så kallad Literary Pub Crawl. Under sommarmånaderna kan man varje dag gå med på en guidad vandring med många vilopauser på mysiga pubar där små och stora mästerverk kommit till. Kanske går vandringen förbi privatskolan som inspirerade till Hogwarth i J K Rowlings Harry Potter-böcker, eller torget där The Heart of Midlothian ligger, som gett namn till Sir Walter Scotts roman från 1818.

Parallellt med den världskända kulturfestivalen i Edinburgh firas den Internationella Bokfestivalen. Med start den 11:e och avslutning den 27:e augusti har man tid att bjuda in långt över hundra författare till samtal och workshops. Ett antal teman karaktäriserar årets festival, bland annat ”Another Africa” om nya post-koloniala perspektiv från afrikanska författare, och ”Democracy Matters” om förändringar i dagen samhällsstrukturer. Dessa teman representerar några av de över 700 evenemang som tillsammans skapar festivalen. Besök Edinburgh International Book Festival för att läsa mer.

Edinburgh är en känd utbildningsstad och universitetet skapar en mittpunkt i staden. I dag kommer mängder av utländska besökare hit för att ta del av stadens historiska och mystiska atmosfär, och för att läsa engelska. Vill man spendera en eller flera veckor här för att förbättra sin engelska och samtidigt ha längre tid på sig att upptäcka staden finns ett stort antal kursalternativ för såväl ungdomar som vuxna resenärer. Ett av dem är ESL Swedish men fler kan även hittas via hemsidor som www.kurser.se. För den som vill veta mer om språkkurser i Edinburgh finns mer information här.

Texten är skriven av Ella Levin, Edinburgh-bo som arbetar med att sprida information om vad staden har att erbjuda.

 

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: