Eländig dag som förgylldes av Bauer och Sigurdardottir

Vi tar väl de dåliga nyheterna först. Jag har haft en skitdag rent ut sagt. För en tid sedan flyttade min dotter Desirée till Jönköping för att gå på universitetet. Allt var frid och fröjd till i fredags då hon blev av med sin plånbok. Ingen fara tänkte vi i vår enfald, eftersom alla kort går att ersätta.

Trodde vi!

Desirée gick in på banken i fredags för att ta ut pengar. Gick inte för hon hade inget ID-kort. Efter många om och men fick hon ut ett par hundralappar efter att ha svarat på en del kontrollfrågor. Så långt allt gott och väl!

I dag gick hon till polisstationen och Skatteverket för att fylla i en anmälan om ett nytt ID-kort. Gick inte för hon hade ingen giltig ID. Hon fick veta att det bara fanns ett sätt att få ett nytt ID-kort på, och det var om någon blodssläkting (föräldrar, syskon, mor- farföräldrar. Kusin räknas inte för man kan inte gå igenom hela släktträdet …) åkte till henne och intygade att hon var den hon utgav sig för att vara.

Sur och vresig ringde jag till Skatteverket och ställde frågan om hur det skulle ha blivit ifall hon inte skulle ha haft några blodssläktingar  i livet. Svaret jag fick var att ”Det finns många i Sverige som inte har någon giltig identitetshandling just på grund av detta”.

Öh, jaha?!

Summa kardemumma: för att ta ut pengar på banken behövs leg. För att få ett leg behövs en man/hustru eller släkting via blod som kan intyga. För att kunna få tag i en släkting behövs en lång resa som kostar pengar. För att få ut ett personbevis från skatteverkets hemsida behövs en e-legitimation. För att få en ny e-legitimation behövs ett leg, osv.

Saken löste sig dock till slut: Desirée pratade med polisernas jurister och i morgon kommer hon att kunna ansöka om ett nytt ID-kort. När hon har fått det kan hon gå in på banken och ansöka om ett nytt bankkort till sin internettjänst, och redan i veckan kommer hon att få sitt nya VISA-kort.

Efter mycket stress och magont gick jag hem från jobbet, och där väntade dessa guldgripar på mig:

Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir verkar vara oerhört spännande, och den flyttade i det närmaste upp till topps på min läslista. Ni älskar dem inte av Belinda Bauer har jag redan läst på engelska, men det gör absolut ingenting, eftersom bara tanken på en sådan bra bok förgyllde min annars urusla måndag.

Hoppas att din dag har varit betydligt bättre än min!

Comments

 1. Fick också de där böckerna och blev jätteglad. Hoppas att det ordnar sig och att dagen blev bättre efter dessa finfina böcker…
  Kram på dig!
  lasaochlyssna recently posted..Vill du vinna en bok? Kum: khmer: ung. oproportionerlig hämnd av Henrik Tord lottas ut!

 2. Ja tänk att det skall vara sådant krångel för att få ett nytt id-kort. Tur att det läste sig till slut!
  Lena recently posted..Tematrio – Damernas

  • Ja, verkligen!. Har vi tur får hon sitt nya ID-kort i morgon och inom kort kommer jag att se till att hon är ett pass eller liknande i reserv.

 3. Oj, vilken procedur, men det är väl Sverige av idag? Allt ska vara så krångligt som möjligt och helst ska personen vara helt knäckt innan det är klart. Varför ska det behöva vara så? Tur att du fick plåster på såren när du kom hem i alla fall 🙂
  Carro recently posted..EN SHOPAHOLICS BEKÄNNELSER AV SOPHIE KINSELLA

  • Ja, det är verkligen fruktansvärt. Som tur var brukar allt lösa sig till slut, men det tar verkligen energi och inte minst tid att ordna med allt som måste till för ett ynka ID-kort. Nåväl, nu är det gjort och inom kort kommer hon även att ha ett pass eller liknande om samma händelse (hemska tanke) skulle uppstå igen. Man lär sig alltid något nytt. Synd bara att vissa läxor skall vara så dyrköpta.

 4. Ett perfekt exempel på moment 22… Något så stelbent är riktigt svårt att förstå. Hoppas allt löser sig, skulle det inte göra det så har man ju alltid möjlighet att vända sig till en tidning. Då brukar det mesta gå att ordna verkar det.
  Monika recently posted..Tematrio – Damernas

  • Det verkar som att det kommer att lösa sig till slut, men både jag och Desirée var i upplösningstillstånd under eftermiddagen. Jag är helt slut nu!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: