En smakebit på søndag – 1977 av David Peace

Smakebit på söndagSå var det söndag igen och det har åter blivit dags för En smakebit på søndag som startades av Flukten fra verkligheten.

David Peace hyllas för sin kriminalserie Yorkshirekvartetten men jag är inte odelat positiv. Jag har framför allt svårt med det korthuggna språket och den hårdkokta tonen gör att jag ibland inte alls hänger med i vad det är som egentligen händer.

Precis som den amerikanske författaren James Ellroy verkar han till fullo ha anammat William Strunks berömda ord

A sentence should contain no unnecessary words, a paragraph no unnecessary sentences, for the same reason that a drawing should have no unnecessary lines and a machine no unnecessary parts

och även om jag till viss del kan förstå vart Strunk vill komma, skulle jag önska att vissa författare inte tog honom så bokstavligt.

Hur som helst kommer här ett smakprov från David Peace andra bok 1977. Följande står att läsa på sid 11:

”Söndagsmorgon, fönstren står öppna, och det blir ännu en stekhet dag, svettig röd brevlåda, hundar skäller på den stigande solen.
Radion på: larmande av död.
I stereo: både bil och walkie-talkie.
Fortsätter till Soldier´s Field.
Nobles röst från en annan bil.”

Comments

 1. Håller på med 1977 just nu och håller på att bli vansinnig. Ok för att han skriver korthugget, men för den skull behöver han ju inte vara obegriplig. James Ellroy är betydligt skickligare på att skriva korthugget.

  • Jag håller på med den andra boken av Peace nu och jag har hållit på med den ganska länge kan jag säga. Vi kommer helt enkelt inte överens och mycket av min frustration beror på det korthuggna språket, men också det faktum att jag aldrig tycks beripa vem det är som gör/säger vad. Sådant kan göra mig vansinnig!

 2. Kan jag ta bort mitt tävlingsinlägg om bokstödet på bloggen? Jag kan inte hitta vem som vann men den tävlingen är väl avslutad…?
  Jenny Sjöberg recently posted..Nästan klart…

  • Annika says

   Ja, den tävlingen är avslutad och vinnaren har fått sin kudde. Visst kan du ta bort ditt inlägg om du vill det.

 3. Ja, det var verkligen korthugget! Tack för smakbiten.
  Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Syskonmakaren

 4. Jag tror inte jag och David Peace skulle komma överens, så jag hoppar nog över de böckerna. Tack för smakbiten ändå 🙂
  C.R.M. Nilsson recently posted..En smakebit på søndag: Förr eller senare exploderar jag

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: