Hur du hinner läsa [även om du inte har tid]

”Life was always a matter of waiting for the right moment to act”
– Paulo Coelho

Varje dag läser jag saker i stil med ”Om jag ändå hade mer lästid”, ”Så många böcker, så lite tid” och ”Det handlar om tiden.” Det verkar onekligen som att människor, framför allt bokbloggare, känner sig enormt frustrerade över att de aldrig hinner läsa så mycket som de skulle vilja.

6133375229_3f62d856b1_qI dagens stressiga samhälle är det inte konstigt att det blir så här eftersom dagarna är fyllda av alla måsten som vi måste hinna med. Vi ska diska, städa, jobba, betala räkningar, tvätta, handla, sova, laga mat, hämta/lämna barn på dagis. Därtill ska vi gå på en massa möten, hjälpa de lite äldre barnen med läxorna och vara sociala med familj och vänner.

Lägg därtill alla av oss själva skapade måsten: se på tv, twittra, facebooka, instagramma, pinteresta, linkedinna, blogga och läsa alla intressanta blogginlägg/artiklar som vi surfar förbi på webben. Med detta i åtanke är det inte konstigt att det kan bli svårt att hinna med det vi längtar efter mest, nämligen att läsa.

Jag säger vi fastän jag menar du, eftersom jag hinner läsa flera timmar varje dag trots att jag också bor i samma stressiga samhälle som alla andra.

Hur är detta möjligt?

Jo, därför att allt handlar om prioriteringar.

Prioriteringar

Mars 2007 var startskottet för vad som skulle ställa mitt liv på ända under en lång tid framöver. Hur jobbigt det än var, och faktiskt till viss del fortfarande är, fick jag lära mig hur viktigt det är att prioritera ”rätt” saker.

Innan detta hände hade jag tusen saker på gång samtidigt. Jag jobbade och pluggade heltid, jag tog ensam hand om två barn, jag hälsade på familj och vänner mer eller mindre varje dag, jag försökte hålla en viss ordning i hemmet, jag åkte på föräldramöten, jag hjälpte barnen med läxorna, jag följde slaviskt en mängd tv-serier som jag absolut inte fick missa, och så vidare i det oändliga.

Mer eller mindre varenda minut av varje dag var fyllda av aktiviteter och det fanns bara ett tillfälle där jag kunde fylla en lucka med att läsa en bok, och det var när jag hade gått och lagt mig för kvällen.

När så livet brakade samman hade jag inget annat val än att skala bort allt oviktigt för att i stället enbart koncentrera mig på de saker som var nödvändiga för att kunna få vardagen att fungera något så när normalt.

Detta innebar att jag gick ifrån att ständigt ha saker på gång till att mer eller mindre ta dagen en minut i taget. Var det inte läge att diska, städa eller tvätta så sket jag i det. Hände det något som gjorde att jag inte kunde följa mina älskade tv-serier just där och då så struntade jag i det också. Jag levde i stunden för några andra alternativ fanns inte.

När den verkliga världen blev för jobbig flydde jag in i en bok och läste så länge som situationen tillät det. Ibland blev det bara fem minuter, men dessa tillstulna lässtunder gjorde en enorm skillnad för min mentala hälsa.

Det var under den här tiden som jag upptäckte att slalomläsning var ett fenomen som var som klippt och skuren för mig. Den blev helt enkelt min bästa vän och är så än i dag.

Slalomläsning

7262201090_854237cb96_qMånga höjer på ögonbrynen när jag säger att jag alltid har minst tre till fyra böcker på gång samtidigt. De allra flesta av dem säger att de minsann aldrig skulle klara av att läsa mer än en bok i taget, eftersom det då skulle bli för många intryck att hålla reda på.

Tricket ligger i att inte läsa flera böcker i en och samma genre, utan att sprida ut sina intressen så att den ena boken inte konkurrerar med den andra.

För närvarande ser min pågående läsning ut så här:

 1. Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson (min så kallade huvudbok)
 2. How to write a damn good novel av James N. Frey (i soffan, perfekt att ta till i tv-reklamen)
 3. Live by night av Dennis Lehane (i läsplattan på lunchen och när jag äter middag)
 4. Pdf-filer i surplattan som jag tar till när jag behöver guidning.

Huvudboken är den jag läser i innan jag ska sova. Det är också den som jag aktivt väljer om jag bestämmer mig för att nu ska jag minsann läsa en och samma bok i minst en timme. Då huvudboken alltid utgörs av en bok inom min ”genre of choice” så lämpar den sig absolut inte för att ta upp när man bara har ett par minuter till sitt förfogande.

När en sådan situation uppstår är det utmärkt tillfälle att plocka fram ”soffboken”? Jag brukar oftast rikta in mig på facklitteratur av något slag, men du kan välja vilken bok du vill bara du betänker att det måste vara en bok som inbjuder till att du kan starta och stoppa läsningen i stunden. Om du hör till dem som gärna läser om böcker, så är det här ett utmärkt tillfälle för det.

Jag ägnar minst halva min lunchrast åt läsning och här är det läsplattan som står till min tjänst. Den väger ingenting och kan enkelt manövreras med bara en hand. När jag äter mat som inbjuder till det vill säga. I de fall båda händerna är upptagna av bestick kommer läskudden väl till pass.

Jag läser mängder av e-böcker i pdf-format, men då de oftast är av teknisk karaktär läser jag bara det som jag behöver svar på i stunden. Detta tar på sin höjd max en halvtimme per dag i anspråk men de bidrar ändå till att öka på min ”word count”.

Slalomläsningen och det faktum att jag verkligen prioriterar läsning framför många andra måsten innebär att min läsning kan omvandlas i tid på följande sätt:

 1. 45 minuter varje morgon innan jag går till jobbet
 2. 30 minuter varje lunch
 3. 15 minuter när jag äter middag
 4. 60 minuter när middagen är avklarad
 5. 20 minuter (antingen i reklampauser eller vad man kan kalla för övrig läsning)
 6. 90 minuter varje kväll innan jag ska sova

Resultat: 4 timmar och 20 minuter varje dag.

Det här vore naturligtvis inte möjligt om jag inte skulle ha haft stora barn som inte bor hemma längre, eller om jag inte hade prioriterat bort andra saker. Som exempel kan nämnas att jag i dagens läge bara tittar på Borgen, Kommissarie Anna Travis, Sofias Änglar och ett och annat sportevanemang. Övriga dagar och tider är tv:n avstängd.

Vidare ägnar jag mig bara åt städning, tvättning och så vidare när andan faller på. Handlar passar jag på att göra när jag ändå passerar affären på väg hem från jobbet. Allt för att skapa utrymme för saker jag verkligen vill göra.

Jag är medveten om att långt ifrån alla fungerar som jag, men jag är hundraprocentigt säker på att du markant kan öka din lästid genom så enkla medel som att stiga upp en halvtimme tidigare varje morgon, eller genom att begränsa den tid du ägnar dig åt att titta på tv eller surfa på internet.

Kom ihåg: tid är något man skapar och inte något man får.

 

 

Comments

 1. Intressant och bra inlägg!
  Ordet ”slalomläsning” var nytt för mig, men det är precis vad jag också sysslar med. 🙂 Jag vill alltid ha en pocket och en inbunden bok att läsa samtidigt, sedan gärna en på engelska också, en ljudbok att lyssna på vid de dagliga promenaderna med hunden är ett måste och dessutom är det senaste tillskottet en grafisk roman.
  Jag har aldrig haft problem med att blanda ihop böckerna, men jag gör precis som du, väljer böcker med omsorg. Att läsa t.ex. fem deckare på en och samma gång kan bli lite klurigt. 😉 Det där med lästid är faktiskt någonting som jag i och för sig önskar mig mer, men eftersom jag studerar så går det åt väldigt mycket av just min lästid till att plugga. Men examen är inte långt borta så ljuset syns där borta i tunneln någonstans. 🙂
  Cicci recently posted..Unga bokbloggare

 2. Har också flera böcker igång samtidigt och har alltid haft det. Men numera har jag också tid på ett annat sätt i o m att jag inte jobbar längre utan kan t o m ta ”läsdagar” då jag i princip bara koncentrerar mig på läsning.
  boklysten recently posted..Döda talar inte

 3. Längtar efter att min engelskkurs tar slut (fredag!) och att utvecklingssamtalen är avklarade (nästa onsdag) och sen ska det bli läsa av. Det hade ju förstås kunnat bli bättre redan nu, men jag är fruktansvärt dålig på att stänga av både dator och tv 🙁
  Helena recently posted..En ganska lyckad filmatisering av en barndomsfavorit

 4. För mig ökade lästiden dramatiskt när barnen började upptäcka tjusningen med att läsa böcker. Det är inte så svårt att sätta sig att läsa i soffan, när barnen också är uppkrupna där med varsin bok. Större barn gör det enklare!
  Sen har vi skurit dramatiskt i TV-tittandet det senaste året, vi följer de serier du nämner plus en eller två till, men det finns kvällar vi inte ens sätter på TVn. Helst skulle jag nog vilja skära i min tid framför datorn, men å andra sidan ger bokbloggandet en hel del. Det enda jag inte är nöjd med är att jag minskat på mitt handarbetande, och tillverkningen av smycken, i förmån för läsandet. Det skulle jag vilja i stället öka på. Sen handlar det mycket om samvete också. Att en tvätthög kan ligga ett tag till, eller att disken kan vänta en stund.
  Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Flickan från tjugotalet

 5. Jag brukar läsa samtidigt om jag tittar på tv, om det är nåt program eller serie som inte kräver så mycket koncentration. Annars brukar jag passa på att läsa lite under reklampauser elle medan jag äter frukost. Om jag inte kan sitta och bara läsa i en timme eller så.
  Jag skulle få mer tid att läsa om jag inte satt framför datorn och tvn så mycket, men det är så lätt att fatna.

 6. Många kloka ord där! Jag försöker lära mig att lyssna på ljudböcker i bilen, när jag påtar på gården/trädgården eller går på långpromenader med hundarna och det går faktiskt framåt. Jag tror jag måste bli bättre på att tjuva till mig små lässtunder och inte slösa bort dessa på att göra ingenting 🙂
  [Anna] recently posted..Tv – serier [v21]

  • Annika says

   Jag har bara lyssnat på ett fåtal ljudböcker och det är bara att konstatera att det helt enkelt inte är min grej. Jag tappar fokus efter ett tag och om uppläsaren inte sköter sitt jobb ordentligt kan jag inte låta bli att irritera mig på honom/henne och det är det hopplöst att kunna tänka på något annat.

 7. Jag personligen har slutat titta på TV- det ger faktiskt mycket tillskottstid.
  ..men hur många böcker man än läser så finns det ännu fler som man skulle vilja läsa..
  Sara Pepparkaka recently posted..Vatten och salt- en Mörkersdottirbok

  • Annika says

   Ja, det är ju sant förstås men tänk så lång läslistan skulle vara om man aldrig tog sig för att t.ex stänga av tv:n för att i stället ägna sig åt att göra någonting vettigare, som att läsa, i stället.

 8. Jag lyssnar på ljudböcker, då kan man göra annat under tiden. Ofta har jag två ljudböcker och två vanliga böcker samtidigt. Det går fin fint, men inte samma genre.
  Mia
  Mia Eggimann recently posted..Henrik Johansson – Av kött och blod

  • Annika says

   Jag har verkligen försökt att upptäcka tjusningen med ljudböcker, men tyvärr har alla mina försök hittills varit fruktlösa. Jag kan inte koncentrera mig på boken om det är någon annan som läser den för mig, men de torde vara ett utmärkt hjälpmedel för de som har behållning av dem.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: