JIPIII för Danmark!!

För två år sedan visade SVT den danska kriminalsserien Brottet med Sara Lund (Sofie Gråbøl) i spetsen. Jag satt som klistrad vid teven och jag kände en oerhörd ”sorg” när eftertexterna rullade förbi på tv-skärmen efter sista repliken var sagd.

Därför höll jag nästan på att trilla av stolen i dag när jag såg att Brottet kommer tillbaka med en ny säsong med start på onsdag 22 september kl. 21.00 på SVT1. Inalles är det tio avsnitt som ska avverkas under lika många onsdagar och jag säger bara: JIPIII!

Danskarna har en stor nackdel i språket då det är helt omöjligt att förstå ( i alla fall för en norrlänning som jag). Som tur var så löser våra översättare den biten och jag slipper bli förbannad och irriterad på dåliga översättningar då jag är lyckligt ovetande om den med pennan har uppfattat saker och ting rätt. Danskarna har dock en desto större fördel: Dom kan det här med att skapa ruskigt spännande kriminalserier med täta intriger och intressanta karaktärer tolkade av eminenta skådespelare: Anna Pihl, Mordkommissionen, Örnen samt ovan nämnda Brottet är riktiga guldkorn inom dansk tv-produktion och har ni ännu inte haft möjlighet att se någon av serierna ovan. Gör det nu! Eller i alla fall på onsdag. Jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna.

Comments

 1. Jag älskar (nästan) varenda dansk serie som visas och Brottet är en stor favorit.Roligt att det börjar igen och vilken tur att jag tittade förbi här så jag fick veta det!
  Helena recently posted..Tematrio titelkvinnor

 2. Hej! Jag har just – via gårdagens party hos Vixxtoria – hittat hit. Vilken tur!

 3. Håller fullständigt med om danska kriminalserier, de är ju bara bäst! Vad glad jag blir att läsa att det kommer en ny säsong av Brottet! För övrigt så är danska språket helt omöjligt att förstå även för en finlandssvensk som jag :-). Men det gör absolut ingenting, älskar de danska serierna ändå! Livvakterna är också en dansk serie som jag gillade.
  boksnoken recently posted..Den döende dandyn av Mari Jungstedt

  • Skönt att höra att jag inte är den enda som har problem med det danska språket. Jag är verkligen tacksam att det finns de som förstår vad de säger och kan förmedla det till oss övriga i form av små nätta textremsor 🙂

 4. Hej!
  Örnen tyckte jag väldigt mycket om. Den hade väldigt vacker musik som intro!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: