Läsvanor – högst individuella företeelser

Jag har hittat en bundsförvant på jobbet. I alla fall när det gäller böcker. Det var hon som ”lurade” mig att börja läsa böckerna av Tamara McKinley och det var jag som ”lurade” henne att börja läsa böckerna av Diana Gabaldon. Numera är våra uppdateringar av hur läsningen gått ett stående inslag under arbetsdagen och något jag verkligen uppskattar.Trots vår jämbördiga boksmak finns det en avgörande detalj som markant skiljer oss åt: nämligen våra läsvanor. Hon läser sakta och måste göra avslut med karaktärerna innan hon påbörjar nästa bok. En process som kan ta flera veckor. Att hon läser sakta och verkligen njuter av varje ord är förmodligen anledningen till att hon exakt minns vad som hände i en viss bok trots att många år har förflutit sedan hon laden den åt sidan. Jag å min sida läser snabbt och gärna flera böcker på en gång. Jag måste helt enkelt ha flera böcker på gång samtidigt och det är ”dagsformen” som fäller avgörandet vilken bok som min uppmärksamhet ska riktas emot. När en bok är utläst drar jag snabbt fram en ny för bara tanken på att vara utan läsning gör mig rastlös och tom. Med den här takten blir det ett antal lästa böcker per år och att jag skulle kunna erinra mig handlingen i samtliga böcker vore en ren utopi.

I dag slog det mig att min ”hetsläsning” kanske säger något om mig som person, men vad det kan vara kräver nog en riktigt analys även om jag redan nu kan skönja vissa mönster. Jag måste erkänna att tanken skrämmer mig lite.

Hur ser era läsvanor ut? Läser ni en bok i taget eller alternerar ni mellan olika böcker? Läser ni snabbt eller sakta? Klarar ni er utan läsning under ett visst antal dagar eller måste ni läsa varje dag?

Comments

  1. Jag är nog en blandning av er två då :-). Jag läser alldeles för fort för att jag ska kunna komma ihåg vad boken handlade om någon längre stund. I stora drag, ja – men detaljer är oftast borta. Synd, verkligen. Ibland försöker jag läsa långsamt just för att boken ska stanna kvar längre, men det lyckas sällan. Å andra sidan läser jag bara en bok i taget. Jag klarar inte att hålla fokus på flera på en gång. Och att vara utan en bok – det finns inte på kartan :-). Kanske beror min hetsläsning på att jag mest läser kriminalromaner och när det blir spännande så drivs tempot upp. Eller så är jag bara en otålig person helt enkelt. Det lutar mer åt det.

    • Ha ha, som jag känner igen mig i det du skriver, om man då bortser från att du försöker läsa långsamt och att du bara har en bok på gång åt gången.

      Vid två tillfällen (tror jag) har jag varit helt utan läsning under en helg. Jag tror aldrig att jag har mått så dåligt i hela mitt liv 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: