Ljudbokens förbannelse

Jag älskar att klämma och känna på böckerna jag läser. Känslan av att hålla en genuin bok i handen går inte att beskriva för någon som inte delar ens passion för just böcker.

Min bror pratar sig varm om ljudböcker för de är så bra när man motionerar hunden, kör bil, har svårt att sova eller när man jobbar. I tre fall av fyra föredrar jag musik framför ljudböcker men när det gäller jobbet så måste jag faktiskt tillstå att han har en poäng då jag nog har världens mest monotona jobb: Jag sorterar, scannar och verifierar papper, dag ut och dag in. Varje dag ser exakt likadan ut och när tristessen drabbade mig som värst började jag tänka på min brors stora ord och passion.

Sagt och gjort.

Jag började lyssna på min favoritbok av Michael Connelly – Poeten – och Magnus Roosman får väl godkänt av mig. När den var ”utlyssnad” bestämde jag mig för att det var lika bra att läsa Fällan som mer eller mindre är en direkt fortsättning på nämnda Poeten. Döm om min förvåning när det var Bo Jonsson som stod för fiolerna där och han är en skamfläck för ljudboksbranschen. Hans engelska är bedrövlig, han lägger betoningar på orden på helt fel ställen, han läser upp kapitel- och sidnummer som förtar ”läs”flytet, man hör när han sväljer och drar efter andan, etc.

Dock lyckades jag med konststycket att lyssna förbi hans floskler och jag slutförde faktiskt genomlyssningen av boken.

Fråga mig inte hur det gick till då jag kan konsten att lägga ifrån mig en bok som INTE tilltalar mig. Förmodligen berodde det på att jag hade läst den ”riktiga” boken och då jag tyckte att den var bra så kunde jag STÅ UT MED en uppläsare som borde ha fått sparken för länge sedan … Eller så var jag helt enkelt desperat och behövde bryta den negativa trenden på mitt jobb …

Hur som helst började jag i dag att lyssna på Fallet avslutat och då det var Magnus Roosmans röst som mötte mig kände jag ett visst lugn. Hade det varit Bo Jonsson så hade jag inte kommit längre än till förordet. I promise you!

Vem är din favorituppläsare när det kommer till ljudböcker?

 

 

Comments

 1. Micke Valier says

  Åh, jag satt just här och blev åter förbannad på Bo Jonsson, inte som person men som uppläsare.
  Han läste in D”et målade huset” av John Grisham, och jag kan fortfarande efter flera år vakna kallsvettig över hans fraseringar och uttal. Han döljer en sydsvensk dialekt, typ skånska, vilket gör alla engelska ord jättefula.
  Och alla långa ”u” blir helt förvanskade när han talar ”rikssvenska”.
  Att han dessutom läser tråkigt sabbar hela boken.
  Förlåt att jag hoppar in så här sent, men känslorna är starka.

 2. Katarina Ewerlöf är helt klart en favorit! En gång försökte jag lyssna på den svenska inläsningen av Harry Potter men det var så uselt att jag var tvungen att ge upp. Har förträngt vad mannen hette som hade läst in dem.
  Stéphanie recently posted..Gäckande fjäril

  • Det verkar vara Krister Henriksson men honom kan jag inte uttala mig om då jag inte har lyssnat på någon bok som han har läst in.
   I dag provlyssnade jag på en bok som Katarina Ewerlöf läser och jag tyckte om det lilla jag hörde.

 3. Ojoj – den där Bo Jonsson låter som en katastrof – honom har jag som tur är inte råkat på (vad jag v et). Ofta tycker jag det blir väldigt bra när författaren själv läser sina sina böcker. Speciellt biaografier kanske. Annars är en favorit Reine Brynofsson. Det senaste jag lyssnade på med honom var Stefan Tegenfalks böcker som han läser väldigt väldigt bra.
  Vicky recently posted..Vad du kanske inte visste om det italienska alfabetet

  • Jag är säker på att du skulle veta om du hade råkat på honom ty så dålig är han. Nu har jag visserligen bara lyssnat på en bok som han har läst in men då jag förtvivlat försöker lära mig tjusningen av att lyssna på ljudböcker så är det inte uppläsare som honom jag behöver. Härnäst ska jag utforska vilka böcker som Katarina Ewerlöf har läst in då hon verkar vara en stjärna på det.

 4. Jag börjar också förstå hur otroligt viktigt det är med en bra uppläsare för att en ljudboksupplevelse ska bli bra.. Hittills är Morgon Alling min favorit. Han lyckades göra Snabba cash helt otroligt bra. Jag tror inte ens att jag hade kommit på tanken att läsa ut den boken om jag hade läst den som vanligt, men Alling gjorde den nästan till en radioteater.
  Linnea recently posted..Påsk- krim- eller åtminstone massor av tid till läsning

  • Jag fixade inte att läsa ut Snabba cash då jag dels inte är särskilt förtjust i hårdkokta deckare och att Lapidus skrev boken på slang så hade jag stora problem att förstå vad han egentligen menade och då tappade jag det intresset totalt. Är tveksam till om jag skulle ha upplevt boken annorlunda om jag hade lyssnat på den i stället men det kan jag ju inte vara säker på förrän jag har testat.

 5. Helt klart Anders Ekborg efter att ha lyssnat klart på En Dag av David Nicholls. Helt fantastisk uppläsare. Sen är Katarina Ewerlöf väldigt bra. Så det får nog bli dem tror jag. Men det värsta som finns är dåliga uppläsare. Ibland kan även kombinationen dålig översättning och dålig uppläsare förstöra en hel bok. Hu! Tänk så enkelt det kan vara att förstöra en bok!
  Lingonhjärta recently posted..Böcker som man inte kan sluta tänka på

  • Min bror pratar sig varm om Katarina Ewerlöf men han har dock inte kommit upp med några exempel på vilka böcker hon har läst in. Anders Ekborg har jag dock inte hört någonting om. Vilka böcker läser han upp, förutom boken du nämnde då?

   • Hittade en bra länk här till böcker som Katarina Ewerlöf läser: http://www.storytel.se/sok-Katarina%20Ewerl%C3%B6f
    och om man söker på Anders Ekborg där (kunde inte fixa länken) så ser det ut som om han även har läst in ”I Terrorns Tid” av Peter Harris och ”Offerrit” av Johannes Källström. Ser ut som om Katarina Ewerlöf har legat i gällande att läsa in ljudböcker.
    Vad bra att du frågade. Blev sugen på att lyssna på en hel del av de här böckerna nu 🙂

    Ps. Storytel har jag aldrig använt. Hittade sidan via google.
    Lingonhjärta recently posted..Böcker som man inte kan sluta tänka på

    • Jag klickade på länken och efter att ha provlyssnat på en bok som Katarina Ewerlöf har läst in så upptäckte jag att jag känner igen hennes röst. Minns dock inte varifrån men troligtvis från någon ljudbok jag har lyssnat på, på jobbet. Hon är klart godkänd i det här sammanhanget.
     Storytel har ett erbjudande nu där man under 14 dagar får prova på storytel och då får man dessutom en valfri ljudbok. Kanske någonting för dig som inte har provat på Storytel och som dessutom blev sugen att lyssna på en del böcker 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: