Medeltidstrams i Janssons Silverkronan

Författare: Anna Jansson
Titel: Silverkronan
Utgivningsår: 2003
Förlag: Prisma
Antal sidor: 261
Källa: Bibliotek
Intresse: Spänningsroman, kriminalroman, serie
Genomsnittligt betyg [Rating: 2/5]

Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med ”byhoran”. Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. ”Fader okänd.”

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik – Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa – och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.

(Sammanfattning bokus.com)

Nej, Silverkronan är ingenting annat än en urtråkig lektion i medeltida gotländska seder och ritualer som långa stunder helt tog över, och med det stannade själva mordutredningen av. Gäsp!

Min avoghet till den här boken kan bero på mitt totala ointresse av historia. Det är helt okej att ha med historiska inslag, men om dessa sträcker sig sida upp och sida ner måste resten vara rent magiskt för att det ska gå hem hos mig.

Så är inte fallet här … långt därifrån.

När själva intrigen berättas är det riktigt intressant och spännande. Då historielektionen tar över stannar tempot helt upp och då kan man lika gärna stänga igen boken, sova och ta nya tag nästa dag. Karaktärerna känns krystade och Maria Wern har en äktenskapskris. Intet nytt på den fronten heller med andra ord. Det här är det närmaste ett perfekt sömnpiller man kan komma i böckernas värld…

Handling [Rating: 2.5/5]
Tempo [Rating: 1/5]
Karaktärer [Rating: 2/5]
Språk [Rating: 2/5]

Comments

  1. Nu är jag äntligen ledig! Men jag känner verkligen att jag förtjänat denna ledighet! 🙂 Har jobbat mycket mer än de 45 timmar per vecka som vi ska jobba. Just nu, när sommarlovet breder ut sig och jag inte ska arbeta förrän i början på augusti känns det värt det! 🙂 Nu ska här lääääääsas!

    Ska bli spännande att se vad du ska läsa för böcker i sommar!

  2. Det var den sista Jansson jag läste, det var flera år sedan jag läste Silverkronan, men blev rejält avskräckt.

    • Skönt att höra att jag inte är ensam om min besvikelse. Avskräckt är jag dock inte, men jag hoppas på ett rejält lyft i nästa bok som står på tur!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: