Recension: Dead Tomorrow av Peter James

Författare: Peter James
Titel: Dead Tomorrow
Utgivningsår: 2009
Förlag: Pan Books (Pocket)
Antal sidor: 658
Källa: Köpt
Intresse: Deckare, kriminalroman, relationer
Andra titlar i serien: Levande begravd, Ett snyggt lik, Långt ifrån död, Död mans fotspår, Dead Like You och Dead Man´s Grip (utkommer i juni 2011)
Betyg [Rating: 4/5]

Dead Tomorrow är den femte boken i serien om den sympatiske kriminalkommissarien Roy Grace. Efter att förtvivlat ha sökt efter sin försvunna fru Sandy under tio år lever han nu med sin blivande fru Cleo och de väntar ett barn tillsammans. Innan de ens kan börja planera sitt bröllop måste Grace ta kontakt med diverse instanser för att få Sandy dödförklarad. Men är hon verkligen död?

I samband med att ett fartyg muddrar botten i Engelska kanalen följer en kropp med upp till ytan. Kroppen tillhör en ung pojke som saknar alla vitala organ och när polisen dyker på platsen upptäcker de ytterligare två ungdomar vars kroppar är lika tömda på organ som den första.

På båten jobbar Mel Beckett som har en leversjuk dotter tillsammans med sin exfru Lynn. Läkarna gör allt i sin makt för att rädda Caitlins liv men ganska snart ställs föräldrarna inför det faktum att dottern kommer att dö om hon inte får en ny lever inom de närmaste veckorna. Det som talar emot att det skall ske är att hon lider av kronisk leversjukdom vilket gör att hon inte har högsta prioritet. Lynn känner sig alltmer desperat och när Caitlin återigen flyttas ner på prioriteringslistan bestämmer hon sig för att ta lagen i egna händer. Allt har dock ett pris och det är inte alltid som ett pris kan räknas i pengar.

Jag är en tjej med starka värderingar och i mångt och mycket omutbara principer. Jag är emot droger, barnmisshandel, prostitution (även om jag kan förstå att en desperat situation kräver desperata åtgärder), våld och trafficking av alla de slag.

Dead Tomorrows huvudteman är makt, pengar, värderingar, känslor och det största av allt, nämligen kärleken till sitt barn. I början var jag arg på i stort sett allt och alla då de betedde sig som egoistiska idioter och de förklaringar som gavs räckte långt ifrån till för att få mig att ändra ståndpunkt i frågorna ovan. Allt eftersom intrigen fortskred började Lynns kamp för sin dotter att kännas i varje por i min kropp och när Caitlin fick sin dödsdom trillade en och annan tår nerför mina kinder.

Dead Tomorrow väcker känslor och som läsare tvingas man ta ställning till saker som faktiskt händer runt omkring oss utan att vi ens är medvetna om det. När jag hade läst ut boken kramade jag om mina barn en extra gång då båda var hemma på lov. Just där och då kändes det extra bra.

Jag brukar sällan eller aldrig läsa böcker på engelska men Död mans fotspår slutade med en sådan cliffhanger att jag inte kunde låta bli att slänga iväg en beställning på två böcker på engelska.

Fick jag då några svar? Icke ty Peter James vet verkligen vad han gör ty nu måste jag ju fortsätta läsa hans böcker. Jag undrar hur många böcker han egentligen har planerat att skriva om Roy Grace?!

Ni som har läst hans böcker vet säkert vad jag syftar på och ni som inte har gjort det får helt enkelt lägga till hans böcker på era att läsa listor för att få reda på det.

 

Så här skriver Katarina om Dead Tomorrow.

Comments

 1. Jag tyckte också att den här var mycket bra. Och jag var otroligt frustrerad hela tiden. Framförallt var jag upprörd på Caitlins mamma.

  Jag vill inte avslöja för mycket, men hennes agerande på slutet gjorde ju att hon gick miste om det hon sökte.

  Undrar om James någonsin kommer att avslöja vad som hänt Roys fru? Jag erkänner att jag är nyfiken och antagligen skulle fortsätta läsa hur dåliga hans böcker än blev i förhoppningen att slutligen få veta det. 🙂
  Katarina recently posted..Fettisdagen

  • Annika says

   Ja, det har du rätt i men samtidigt kan jag till viss del förstå hennes desperation och inte minst frustration.

   Vem är inte nyfiken? Jag kommer också att läsa hans böcker tills denna ”Sandy-gåta” är löst 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: