Recension: Den sista utvägen av Denise Mina

Den sista utvägen

Baksidestext: Maureen O’Donnell genomgår en av sitt livs mörkaste perioder. Hon har en skatteskuld som är större än hennes årliga inkomst; mannen som mördade hennes pojkvän ska ställas inför rätta, med Maureen som motvilligt vittne; och fadern som förgripit sig på henne har slutgiltigt flyttat tillbaka till Glasgow. Till råga på allt blir hon indragen i en tragisk familjefejd när en kvinnlig bekant dör efter en brutal misshandel.

Maureen misstänker först kvinnans son, men blir osäker när han visar sig vara en framstående person inom den skotska affärsvärlden, en man som driver en rad mäklarfirmor och har ett gym i Glasgows West End. Snart upptäcker hon dock att gymmet är täckmantel för en betydligt mindre oskyldig verksamhet.

Långsamt börjar Maureen inse att hon dragits in i ett mycket farligt spel. Och den här gången finns det ingen som kan komma till hennes undsättning

Mina tankar:

Den sista utvägen är den tredje boken i Minas enormt hyllade trilogi med den sargade Maureen O´Donnell i huvudrollen. Här tvingas hon, förutom att leva med smärtsamma minnen som involverar hennes egen far Michael och hennes mördade pojkvän Douglas, försöka dra ihop pengar till en stor skatteskuld, förbereda sig för rättegången som ska få hennes pojkväns mördare dömd samtidigt som hon gör allt hon kan för att försöka förstå vad som egentligen hände med ”Eleganta Ella” när hon helt plötsligt dör, trots att hon var på bättringsvägen efter en brutal misshandel. Hon och Ella arbetar tillsammans på Paddy´s, en marknad som i mångt och mycket är en front för många tvivelaktiga affärer. En annan front är gymmet där Ellas son Si McGee arbetar och Maureen misstänker genast honom när Ella plötsligt dör. Det dröjer dock inte länge förrän en annan person ur Maureens förflutna dyker upp på spelplanen och hon är långt lömskare och farligare än vad Marueen någonsin hade kunnat föreställa sig. Och som om inte det vore nog kommer det fram att pappan till en av Maureens bästa kompisar har hjälpt till att sponsra en verksamhet utan att själv ha riktigt full koll på vad han egentligen hade bidragit med.

 

Angus Farrell är en fruktansvärt beräknande person som får mig att må illa. Han är psykolog och befinner sig nu på fel sida om skranket, det vill säga att han själv är patient i väntan på rättegången som Maureen hoppas på ska leda till att han åker dit för mordet på hennes pojkvän Douglas samt ytterligare ett mord av en tjej med anknytning till henne. Trots den prikära situationen han befinner sig i är han fullständigt säker på att Maureen är den som kommer att få honom frikänd. Vad han inte vet dock är att det finns en plan B som kommer att sätta honom i fängelse även om han frias för morden. Under tiden lejer han någon som lämnar små ”gåvor” utanför Maureens dörr som en påminnelse om att hon inte för ett ögonblick ska glömma bort att han kan komma åt henne oavsett var hon är.

Maureen har en minst sagt trasslig relation till sin familj. Hennes pappa Michael förgrep sig på henne när hon var ung, men ingen av de övriga familjemedlemmarna tror henne. Hennes mamma Winnie är alkoholist (som dock har en ny man som Maureen avgudar), Una, hennes syster förnekar i stort sett att hon ens existerar vilket hon demonstrerar dels genom att inte ens meddela Maureen om när hennes barn är på väg att födas och vad hon bestämmer sig för att döpa barnet till. Inte heller systern Marie har hon någon kontakt med. Den enda hon har en något så när sund relation till är hennes bror Liam, om man bortser från att hon säljer smuggelcigaretter som han tillhandahåller henne med för att hon ska kunna få ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala av skatteskulden hon drog på sig när Douglas hade satt in en ansenlig summa pengar på hennes konto innan han blev mördad. Då hon blev illa till mods av ”arvet” satte hon sprätt på alla pengar och det var inte förrän hon endast hade 1000 pund kvar som Douglas fru hade tagit itu med boupptäckningen och upptäckt överföringen som då blev föremål för arvsskatt.

Maureen kan dock inte enbart skylla på familjen avseende sin olägenhet och absolut osunda leverne, eftersom hon använder den som en ursäkt för alla beslut hon tar. Hon är omringad av vänner, men även om de vill henne väl så har de av och till ett något tvistat sätt att visa det på som definitivt inte är till Maureens fördel.

Maureen är en trasig själ som försöker dränka alla sorger med alkohol. Hon försöker med alla medel framstå som en mycket självständigare person genom att klä sig i provocerande och högst opassande kläder såväl i rätten som på bröllop. Som om inte det vore nog har hon ett förflutet med mentalsjukdom och riktigt stora problem med auktoriteter.

Denise Mina har en fantastisk förmåga att trollbinda sina läsare trots ett förhållandevis lågt tempo. Hennes karaktärsbeskrivningar är outstanding och miljöbeskrivningarna av ett i mångt och mycket sorgligt Glasgow är precis lika fängslande. Allt sammantaget gör henne till en väl värd vinnare av alla priser som kommer i hennes väg.

Om du har vägarna förbi är kanske den här guiden något för dig: https://womenslibrary.org.uk/gwl_wp/wp-content/uploads/2011/07/GWL-Garnethill-Womens-Heritage-Walk.pdf (PDF)

Böckerna i Garnethill-serien måste absolut läsas i rätt ordning:

  1. Garnethill
  2. Exil
  3. Den sista utvägen

Mer information om alla tre böckerna finns på Denise Minas hemsida http://www.denisemina.com/garnethill-series

Andra röster om Den sista utvägen finns här.

Den sista utvägen är ett recensionsexemplar från Modernista i översättning av Boel Unnerstad.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: