Recension: En grym död av Jonathan Hayes

Rättsläkaren Edward Jenner är tillbaka i en ny blodig och våldsam historia!

I samband med upprinnelsen av Heligt blod förlorade Jenner sin läkarlegitimation för sin delstat och får finna sig i att bli förflyttad till Douglas County där också handlingen i En grym död utspelar sig.

När jag recenserade Heligt blod skrev jag att ”[d]et verkar som att Jenner har lämnat förhållandet med Ana da Jong bakom sig vilket jag absolut inte har någonting emot.” Hennes namn dyker upp här och var och en mindre välvillig journalist låter honom inte glömma varken sin bedrövliga karriär eller sitt förhållande med den betydligt yngre Ana da Jong, men som tur var så stannar det vid det. Däremot verkar det som att Janner på något märkligt sätt alltid lyckas falla för kvinnor som inte är riktigt ”riktiga” (om man nu får uttrycka sig så), medan han helt enkelt ratar mer rekorderliga kvinnor. Här handlar det om rikemansdottern Maggie Craine vs. Deb Putman. Maggie jobbar, mer eller mindre för syns skull, på ett härbärge för hundar när hon inte tar hand om sin anorektiska dotter Lucy. Låter kanske inte så anmärkningsvärt men om du läser boken så kommer du att upptäcka att allt inte är som man tror.

Såväl Lucys sjukhusvistelser som Maggies arbete betalas av Maggies far Chip och i början tyckte jag att han verkade vara en rätt så sympatisk man. Ack vad jag bedrog mig. Allt eftersom tiden går kommer hans rätta sidor fram och ett visst telefonsamtal får mig att fullständigt koka av ilska. Chip Craine är en ond och beräknande man och jag log i mjugg när han till sist fick smaka lite av sin egen medicin.

Han är dock långt ifrån den ende mannen som väcker anstöt i den här boken. Den ene är grymmare än den andre och de både vill och kan bräcka varandra när det kommer till att utsätta andra för smärta. De riktigt njuter av det och även om jag gillar action så kan det bli lite för mycket av det ”goda” och övervåld har jag generellt  svårt för. Om man bortser från detta är intrigen bitvis riktigt spännande och En grym död får därav ett godkänt betyg.

Bokfakta:

Författare: Jonathan Hayes
Titel: En grym död
Originalets titel: A Hard death
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bra böcker
Översättare: Jan Risheden
Antal sidor: 430
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, patologi, rättsläkare
Serie: Edward Jenner (del 2)
Betyg [Rating: 3.5/5]

 

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: