Recension: Heligt blod av Jonathan Hayes

Heligt blod är Jonathan Hayes debutbok och även om det finns vissa saker man kan ha åsikter om så tycker jag ändå att han gör ett godkänt jobb.

Hayes har många års erfarenhet av rättspatologi och det skiner självklart igenom i huvudkaraktären tillika rättsläkaren Edward Jenner. Efter 11 september fick han sparken från sitt jobb då hans emotionella känslor tog över handen och blev en belastning för hans arbete. När en ung kvinna hittas brutalt mördad kallas han emellertid in av en släkting till Ana da Jong som är det enda ögonvittnet till händelsen. För att skydda henne flyttar hon in hos Jenner där hon har dygnet runt bevakning, dels av Jenner själv men även av såväl polisen som grannarna.

Fler bestialiska mord med religiösa förtecken följer och när Jenner inser att mördaren har sparat den bästa till sist, Ana själv, är det redan för sent. Efter ett överfall i sin egen trappuppgång kan han bara hjälplöst se på när Ana förs iväg i en skåpbil. Med hjälp av de ledtrådar som mördaren har lämnat efter sig på offren vet han vad som väntar henne och vilken dag det kommer att ske…

Heligt blod är en riktigt grym och blodig historia och även om jag kan tycka att det känns onödigt med allt övervåld så kan jag ändå inte låta bli att fascineras över hur Hayes väver ihop myter om kvinnliga helgon, designar om dem för att passa in i intrigen och låter mördaren utföra ritualerna som omsluter ”firandet” av dem.

Visst uppvisar den många likheter med Dan Browns Da Vinci-koden men Hayes gör absolut inte bort sig även om jag betvivlar att Heligt blod kommer att sälja i lika stora upplagor (60,5 miljoner exemplar).

Hayes ger nytt liv åt det koptiska språket (som dog ut som talat språk någon gång på 1600-talet) och låter det koptiska skriftspråket spela en avgörande roll i mordutredningen. Jag som språkmänniska tycker att det här med mer eller mindre utdöda språk är intressant och jag skulle inte ha någonting emot att förkovra mig mer i ämnet. Jag gav mig på latinet för ett par år sedan men tvingades ge upp då dygnet bara har 24 timmar. Jag vet dock jag vad ska ägna mig åt när jag blir pensionär…

Den enda invändningen jag egentligen har är det mer eller mindre oundvikliga förhållandet mellan Jenner och da Jong. Jag har ingenting emot ålderskillnaden även om man kan tycka att Janner borde känna sig en aning besvärad över da Jongs omognad som ibland blir rent patetisk. Nej, det är utrymmet i intrigen som jag, som vanligt, stör mig på.

Dagens bok skrivet att Heligt blod är ett misslyckat Midvinterblot men jag håller inte med. Midvinterblot får mig osökt att tänka på Midvinterblod av Mons Kallentoft och om jag ”tvingades” välja mellan om Hayes och honom så skulle den sistnämnda vinna sju dagar i veckan och jag ser fram emot hans En grym död som kommer ut i oktober i år. Det verkar som att Jenner har lämnat förhållandet med Ana da Jong bakom sig vilket jag absolut inte har någonting emot.

På Jonathan Hayes hemsida kan man läsa ett utdrag ur boken A Hard Death.

Bokfakta:

Författare: Jonathan Hayes
Titel: Heligt blod
Originalets titel: Precious Blood
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bra Böcker
Översättare: Jan Risheden
Antal sidor: 362
Källa: Biblioteket
Intresse: thriller, patologi, rituella mord
Betyg [Rating:3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: