Recension: Ingenting är heligt av Dennis Lehane

Ännu ett mästerverk av Dennis Lehane: Ingenting är heligt

dennis lehaneFörfattare: Dennis Lehane
Originaltitel: Sacred
Utgivningsår: 1997 (2008 i pocketformat i Sverige)
Förlag: Bonnier Pocket
Översättning: Ulf Gyllenhak
Antal sidor: 443
[Rating: 4.5/5]

Sammanfattning

Patrick Kenzie och Angela ”Angie” Gennaro får i uppdrag av Trevor Stone att hitta hans dotter Desiree som har försvunnit tillsammans med den sedan tidigare anlitade privatdetektiven Jay Becker. De dras in i en härva av lögner, korruption och våld. Ingenting, och jag menar verkligen ingenting, är vad det verkar att vara.

Mina tankar

Lehane har gjort det igen! Han har fullständigt trollbundit mig med en bok som jag skulle önska aldrig skulle ta slut. Intrigen är onormalt spännande, tempot är extremt högt, personligheterna är oerhört intressanta, dialogerna är kolossalt rappa, språket är på sina ställen utomordentligt raffinerat och på andra ställen enormt humoristiskt och … Ärligt talat skulle jag kunna fortsätta precis hur länge som helst men jag föredrar att hålla mig kort: läs boken!

Ett litet tips på vägen bara! Precis som … and then there was Beatrix (Bea) skrev i en kommentar så översattes böckerna i fel ordning. Det är för det mesta alltid enklare att läsa en serie i ordningsföljd. Speciellt då det ofta brukar blickas tillbaka till tidigare händelser i böcker av den här typen. Så även i den här. MEN, jag brukar personligen inte vara så noga när det gäller ordningsföljden. När man har läst samtliga delar i en serie så faller, till slut i alla fall, samtliga bitar på plats. Hur man väljer att göra är naturligtvis en smaksak. För er som vill följa Kenzie och Gennaro från början ska således läsa dem i följande ordning:

En drink före kriget (1994)
Mörkret, ta min hand (1996)
Ingenting är heligt (1997)

Gone, Baby, Gone (1998)
Svart nåd (1999)

Enligt Bea (som nämndes ovan) gör sig böckerna bäst på originalspråk och det brukar för det mesta stämma. Men det går alldeles utmärkt att läsa dem på svenska också. Gör det som känns bäst för dig bara du läser dem. Du lär inte ångra dig!

Comments

 1. God morgon Annika. Jag skrev en lång kommentar och så tappade jag uppkopplingen för tåget åkte in i en tunnel. I alla fall så handlade det om att Lehane också är en av mina favoriter och jag har läst alla hans böcker som kommit ut på svenska. Oj, nu är visst tåget framme och jag måste koppla ner mig. Om vi inte ”ses” innan jul så önskar jag dig nu en God Jul. Kram från Mia

  • Ja, jag har hört talas om att det kan vara besvärligt med såväl mobiltelefoner som internet på tågen ibland. Typiskt när man har skrivit ett långt inlägg alternativt en lång kommentar. Shit happens brukar man ju säga 🙂

   God jul och kram på dig Mia!

   / Annika

 2. Yes! Är Lehane inte i toppform här så säg? Jag kunde inte sluta läsa den här boken. Så oförutsägbar och komplex. Att säga att deckare är ”enkel läsföda” stämmer inte alltid. Lehane är en av mina favoritförfattare, (Stephen Booth och Peter Robinson delar första platsen med Lehane) och här är han lysande. Kul att fler än jag gillade den.

  • Jag älskade den här boken och jag har redan påbörjat nästa Lehane bok: Mörker, ta min hand. Har inte hunnit så långt men den bådar gott. Lehane är en stjärna!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: