Recension: Jag var Dora Suarez av Derek Raymond

jag-var-dora-suarezJag var Dora Suarez av Derek Raymond beskrivs som ett blodigt mästerverk men som vanligt har jag svårt att se varför.

En psykopat går lös på Dora Suarez med en yxa och eftersom en gammal dam befinner sig på fel plats vid fel tillfälle är även hennes minuter räknade.

Bara några timmar senare får en nattklubbsägare skallen bortskjuten och på grund av tidsperspektivet är arbetshypotesen att morden hänger ihop på något sätt.

Att jag inte skulle gilla boken borde jag ha förstått redan när jag läste David Peace blurb på bokens omslag. Jag har generellt svårt för böcker som ligger åt det hårdkokta hållet, men jag kan i nödfall stå ut med det om det finns någonting som håller mitt intresse vid liv.

Det finns det inte här men däremot en mängd saker som jag stör mig på.

Av någon anledning har Raymond valt att inte namnge huvud- och bikaraktärerna utan de figurerar som “Mördaren”, “Rösten”, “Den uniformerade mannen”, “Dörrvvakten”, “Jag” osv. och det gör det omöjligt för mig att fastna för någon av dem.

Bokens jag är polisdirektören som kallas in för att hjälpa A14 (Metropolitan Police´s Department of Unexplained Deaths) med morden.

Jagets fascination för Dora tar sin början i samma ögonblick som han ser hennes lik. Han “pratar” med henne, han återkommer ständigt till hennes dagboksanteckningar som utgör ungefär en tredjedel av bokens totala omfång, han tar på henne på ett sätt som i alla fall får mig att känna avsmak för honom, etc.

Vidare är han en rejält otrevlig typ som inte sällan uttrycker sig ungefär så här:

“Säg åt dem att sätta fart, sa jag. Inspektören skrattade. Skratta inte, sa jag, då kommer jag sättande och slår in pannbenet på dig. Jag vill ha rapporten i samma ögonblick den dyker upp, det är allt du behöver veta” (s.69).

Med tanke på att jaget också är den karaktär som berättar om händelserna är i stort sett samtliga dialoger stöpta i samma form. Inte blir det bättre av att Stevenson, som jaget arbetar tillsammans med, har en liknande jargong och efter ungefär halva boken börjar jag bli rejält trött på dem bägge två.

Tempot i boken är extremt lågt, miljöbeskrivningarna är allmänt dystra och boken frossar i diverse otrevligheter som jag lika gärna skulle ha klarat mig utan.

Nej, det här var verkligen ingen bok för mig!

Bokfakta:

Författare: Derek Raymond
Titel: Jag var Dora Suarez
Originalets titel: I was Dora Suarez
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Niklas Darke
Antal sidor: 221
Källa: Förlaget

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: