Recension: Malkus testamente av Michel Faber

Malkus testamente är ett exempel på vad som kan hända om en myt som har varit sann för så många, så länge, plötsligt slås i spillror och ersätts av en ny sanning.

Muntliga redogörelser kan lätt viftas bort med hänvisning till hörsägen. Det skrivna ordet etsar sig dock fast som en irriterande sommarplåga.
På några få sidor har Michel Faber lyckats fånga makten och vanmakten med en arameisk skrift – ett femte evangelium – som har varit gömd i mer än 2000 år, och som genom Theo Griepenkerl – lingvist och forskarstipendiat – har tillåtits få luft under vingarna för att ge alla troende ett slag på käften.

malkus testamenteNär vi kommer in i handlingen befinner sig Theo på ett plundrat museum i Bagdad. Strax efter hans ankomst utsätts museet för ett bombattentat. Intendenten dör. På sin jakt efter ett skyddat rum hittar Theo nio papyrusrullar som har legat gömda i en relief. Skriften är skriven på arameiska av Malkus, en konvertit till kristendomen, tillika ett ögonvittne till Jesus korsfästelse.

Theo smugglar med sig papyrusrullarna hem till Kanada med en enda tanke i huvudet: de översatta texterna ska bli en bok. En bok som ska göra honom rik. Han gnuggar händerna av förtjusning och sätter sedan planerna i verket. Drömmen om ära och berömmelse får dock en fadd smak munnen då mottagandet av boken inte alls blir vad han förväntat sig.

Malkus testamente är en lättläst bok med en intrig som innehåller en skön mix av humor och allvar. Och det är just intrigen som är behållningen med den här boken. Rent berättartekniskt erbjuder Faber ingenting nytt: Han, liksom Dan Brown (vilket är en aning komiskt i sammanhanget), Elly Griffiths, Sam Bourne m.fl., låter sina huvudpersoner söka efter nödvändig fakta med internets hjälp. Dessutom är Theo en hängiven lyssnare av jazz, vilket inte heller är unikt.

Malkus testamente är en lättsam förströelse för stunden. Inte mer.

Provkapitel

Andra böcker av Michel Faber

A Capella
Sugar – kvinnan som steg ut ur mörkret

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta

Författare: Michel Faber
Originalets titel: The Fire Gospel
Utgivningsår: 2009 (Jan 2010 i Sverige)
Förlag: Brombergs
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Antal sidor: 183
[Rating: 3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: