Recension: Peter Pans hemlighet av Michael Katz Krefeld

Peter Pans hemlighet av Michael Katz Krefeld börjar onekligen bra och jag hade höga förhoppningar om att jag möjligen kunde ha hittat Danmarks hittills bästa författare. Det dröjde dock inte länge innan de tankarna kom på skam ty redan efter några sidor spåra allt fullständigt ur.

Upprinnelsen är att två nioåriga pojkar har förts bort och mördats av Peter Pan och han lämnar sin signatur i form av bokmärken som barnen håller i sin hand. Gemensamt för killarna är att de kidnappas på sina födelsedagar för att tillsammans med Pan kunna flyga till Landet Ingenstans för att komma undan från Kapten Krok och piraterna. Det dröjer inte länge innan ett tredje offer hittas och ett annat försvinner flera dagar innan hans födelsedag.

Polisen med kriminalinspektör Katrine Bergman i spetsen står handfallna men som genom ett under ser Peter Pan karaktären Wendy i den gravida läkaren Maja Holm och därmed utser han henne till det senare offrets mamma som ska rädda Timmie från allt det onda, bla bla bla.

Bokens huvudtema är pedofili och hur hemskt detta än är så har boken absolut inget djup: vi får inte veta särskilt mycket om mördaren Peter Pans (eller Søren Rohde som är karaktärens riktiga namn) barndom och vad som triggade honom att röva bort och ”rädda” pojkarna på deras födelsedagar. Ej heller får vi veta hur han kom över deras födelsedata från första början eller vad pojkarnas egna levnadshistorier bestod av. Som om inte det vore nog blir vi inte särskilt upplysta om ”piraterna” (kretsen) som leds av Kapten Krok. Vi får visserligen veta vem den sistnämnde är men sen då?

Dessutom är Peter Pans hemlighet så orealistisk att det nästan blir löjeväckande: Maja är gravid men tvekar inte en sekund att utsätta både sig själv och barnet för faror som vem som helst med någonting innanför pannbenet kan räkna ut kommer att sluta i en tragedi endera dagen.

Katrine Bergman är utredningsledare men verkar i Majas kölvatten som kommer med alla ledtråd, bevismaterial och allt annat som hör en utredare till. Vad gick Katrines roll ut på är ingen obefogad fråga i det här sammanhanget …

Katrine och Maja är enligt baksidestexten väninnor men det stämmer inte alls med verkligheten. Däremot har de ett gemensamt förflutet och man kan kanske säga att de utvecklade någon slags vänskapsrelation mot slutet. Varken mer eller mindre.

Maja Holms sambo är ytterligare en skuggfigur som helt plötsligt försvinner ur handlingen och varken läsaren eller Maja blir särskilt ledsna för det.

Som kryddan på moset är översättningen undermålig och i sanningens namn vill jag glömma den här boken så fort som möjligt. Och det har jag gjort nu.

Andra röster om Peter Pans hemlighet: Theotherside, Deckarhuset, DAST Magazine, Mormormu.

Bokfakta:

Författare: Michael Katz Krefeld
Titel: Peter Pans hemlighet
Originalets titel: Pans hemmelighed
Utgivningsår: 2009
Förlag: Forum
Översättare: Margareta Järnebrand
Antal sidor: 367
Källa: Bibliotek
Intresse: Peter Pan, deckare, kriminalroman
Betyg [Rating:1/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: