Recension: Talking to the dead av Harry Bingham

talking_to_the_dead

The Boston Globe jämför Harry Binghams Fiona ”Fi” Griffiths med Lisbeth Salander, och det ligger någonting i det.

Fi går sin egen väg, trotsar sin överordnades instruktioner, ter sig vara något av en ensamvarg och hon har en sårbarhet som ibland gör ont i en.

Hon påverkar mig inte på samma sätt som Lisbeth gjorde men jag gillar henne skarpt och ser fram emot att få möta henne snart igen.

I Talking to the dead utses Fi Griffiths som utredare till mordet på en hora och hennes barn. Hon blir besatt av flickan och hon är övertygad om att det är det fyraåriga barnet som ska ge henne de ledtrådar hon behöver för att kunna lösa fallet. Hon trotsar konsekvent de order hon får och går på sin egen magkänsla vilket leder in henne på många farliga vägar.

Samtidigt som hon jagar en brutal mördare slits hon med sin hälsa och med det gap i hennes förflutna som hon absolut inte vill ska komma fram. ”Fi” ger oss en inblick i hur det kan vara att leva med en ovanlig sjukdom som jag inte tänker avslöja namnet på eftersom jag då skulle avslöja alltför mycket som är avgörande för handlingen och dess utveckling.

Harry Binghams hemsida finns en intervju där han berättar att Fiona träffade honom i huvudet medan han låg och sov och att han skriver det som Fiona säger åt honom att skriva.

Fascinerande tycker jag!

Vad som är än mer fascinerande är att han skriver i första person som kvinna, och han gör det fantastiskt bra. På hemsidan finns mycket mer att läsa om honom och hans författarskap.

Händelserna utspelar sig i Cardiff, Wales och bara namnen på städerna (orterna) gör att jag skulle vilja åka dit:  ”Cardiff. Bridgeend. Port Talbot. Swansea. […] The sea lies somnolent and glittering on my left, watching me as I drive. It´s not impressed. Then beyond Swanses, to where the motorway runs out. Pontardulais. LLanddarog. Carmarthen. This is real Wales. Deep Wales. Old Wales (s. 291)”

Nu, ska jag se till att få tag på Love story, with murders för att lära känna Fiona ”Fi” Griffiths ännu bättre.

Bokfakta:

Författare: Harry Bingham
Titel: Talking to the dead
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bantam
Antal sidor: 337
Serie: Fiona Griffiths (del 1)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: