Recension: The kill artist av Daniel Silva

the-kill-artist_haftadGabriel Allon har stängt in sig i en avlägsen stuga för att helt kunna koncentrera sig på uppdraget han har framför sig: att konservera en italiensk altartavla från femtonhundratalet. Och som det fullblodsproffs han är lämnar han ingenting åt slumpen.

Han gör gedigna efterforskningar och ägnar en mängd tid åt att studera konstnären Vecellios liv, influenser och tekniker. Ytterligare månader med röntgenfotografering och tvättning passerar innan det äntligen är dags att påbörja det mödosamma arbetet med att retuschera de partier av altartavlan som hade skadats eller förstörts under århundraden.

Då kommer Shamron, en skugga från det förflutna, och ber Allon att han ska starta en operation för att döda Tariq, en man med många liv på sitt samvete. Efter viss tvekan accepterar han uppdraget och iklär sig därmed rollen som israelisk hemlig agent.

Den vilda jakten världen över kan börja.

The kill artist liknar ingenting jag har läst tidigare, men jag blev så hänförd av Allons två så motstridiga ansikten att jag med glädje lät mig svepas med till världens alla hörn för att inte missa så mycket som en sekund av jakten på den extremt farlig mannen som Allon dessutom hade en personlig hämd att kräva ut på.

Handlingen tuffar ändå på i ett relativt behagligt tempo, men det blir aldrig långtråkigt. Det finns alldeles för många scenförändringar, intressanta karaktärer och överraskningar för det.

En liten detalj som fascinerade mig var valet av namnet Uzi Navot. Där kan man snacka om att namnet speglar karaktärens personlighet. Av precis samma skäl är bokens titel spot on!

Jag älskar när jag stöter på en karaktär som jag kommer att få återse i bok efter bok. Och det pirrar en aning i magen nu när jag vet att jag kommer att kunna njuta av Allons sällskap i minst 12 böcker till.

Hurra!

Daniel Silva är en av många författare som inte har hittat sin väg in till de svenska bokhandlarna vilket jag tycker är oerhört synd. Han är en skicklig författare och det kommer inte som en överraskning att han pryder New York Times bestselling lista.

Jag hoppas verkligen att de svenska förlagen ska få upp ögonen för honom så att fler får chansen att njuta av hans författarskap!

 

Bokfakta:

Författare: Daniel Silva
Titel: The kill artist
Utgivningsår: 2002
Förlag: Orion
Antal sidor: 432
Intresse: thriller
Serie: Gabriel Allon (del 1)

Comments

 1. Marie Löwgren says

  Svenska förlag har INTE tagit sig an den fantastiska Daniel Silva för att det handlar om israeliska hjältar och det är palestinier och araber (t.ex Hamas, PLO)som är dom brottsliga. Usch, inte får man trampa någon på tårna, och vi i Sverige skall ju alla tycka lika! Att sedan Silvas böcker är bra skrivna och med våldigt genomgående forskad historia, är av ingen betydelse. Skäms, svensk feghet!

 2. Har aldrig hört talas om honom men tack för tipset!!
  lasaochlyssna recently posted..Lyssnat på: Den Man Älskar av Mari Jungstedt

 3. Det här låter som något för mig. Hoppas de kommer att översättas, annars får jag nog ta och läsa dem på engelska!!
  Lena recently posted..Svarthuset

  • Annika says

   Det tycker jag att du ska göra. Jag har precis börjat på den tredje boken nu och den verkar också lovande. Silva är en pärla!

 4. Jag har också läst denna och älskat. Tyvärr har jag inte hunnit med fler i den serien. Däremot finns det två böcker översatta till svenska. Mördarens märke och Livvakt av lögner. Både mycket bra, men de har säkert närmre femton år på nacken så jag vet inte om de går att få tag på längre.
  Anna recently posted..Varing för urdåligt trötthetsskämt

  • Annika says

   Då kanske det är därför som jag inte fick någon träff när jag letade efter Silvas böcker på svenska? Synd i vilket fall som helst. Jag läser gärna böcker på engelska men det passar ju inte alla.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: