Recension: The outcast dead av Elly Griffiths

the-outcast-deadDet har aldrig hänt förut men i The outcast dead av Elly Griffiths blev jag rejält upprörd på Harry Nelson. Här visar han en sida som han inte har visat förut och det är tur för honom att han själv inser att han varken agerar eller tänker rationellt i alla situationer för annars hade vi blivit rejält ovänner.

Försvunna barn står i fokus i den här boken, och myten om den viktorianska barnamörderskan – Jemina Green, alias Mother Hook – löper som en röd tråd genom hela boken. När ett skelett hittas vid Norwich Castle (tidigare ett fängelse) är Ruth Galloways chef, Phil, övertygad om att de har hittat kvinnan som gjorde sig skyldig till fem barns död och som avrättades för sina brott. Phil gillar uppmärksamhet och är inte sen att meddela media om fyndet, och till Ruth stora förtret kommer ett tv-team till platsen för att dokumentera utgrävningen.

Samtidigt är Harry Nelson upptagen på sitt håll med att klara upp fallet med tre spädbarn som dog under mystiska omständigheter. Så försvinner ytterligare ett barn och det dröjer inte länge innan en koppling hittas mellan försvinnandet och Mother Hook.

Harry Nelson och Ruth Galloway möts igen.

Jag älskar Ruth Galloway även om hon ägnar en hel del tid åt att klanka ner på sig själv och sin vikt. Jag har dock inga som helst problem med att kunna relatera till det och i den här boken gör hon det på ställen där jag är 100% säker på att vem som helst skulle brottas med samma tankar. Hon gör det dessutom med så mycket humor att det inte går att låta bli att dra på smilbanden.

Även Kate, Ruths dotter, kan det där med att linda mig runt lillfingret. Hon är helt enkelt underbar!

Här nedan följer ett inte alltför stort avslöjande, men jag utfärdar ändå en spoiler alert för säkerhets skull!

spoiler_alert

I slutet av förra boken blev jag orolig att jag aldrig skulle få återse Cathbad igen, men som tur var hade jag inte behövt oroa mig. Han dyker upp även här och även om han visar en sida som jag aldrig har sett hos honom tidigare så kan jag köpa det. Han är ju ändå Cathbad.

Det enda jag inte gillar med den här boken är att det blir lite väl personligt ibland. Här tänker jag särskilt på Judy som får ta av sig poliskostymen och inträda i en helt annan roll.

Trots det njöt jag när jag läste den här boken och jag längtar redan tills nästa bok i serien, The ghost  fields, kommer ut den 28 april 2015. Det känns som en hel evighet tills dess.

Bokfakta:

Författare: Elly Griffiths
Titel: The outcast dead
Utgivningsår: 2014
Förlag: Quercus
Antal sidor: 433
Intresse: deckare, arkeologi
Serie: Ruth Galloway (del 6)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: