Recension: Want you dead av Peter James

want-you-dead-tpb-aioJag trodde inte att Peter James skulle kunna göra mig besviken med en bok som handlar om min favoritkommissarie Roy Grace, men Want you dead föll mig inte alls i smaken.

Eftersom det här är den tionde boken i serien om Roy Grace är det omöjligt att inte avslöja saker och ting som du som precis har börjat läsa serien inte vill veta. Därav:

***SPOILER ALERT!***

Peter James brukar vara duktig på att bygga upp stämningar och spänningar som långt ifrån alltid är kopplade till själva huvudintrigen.

I Want you dead har han gjort en tvärvändning och det är nog förmodligen det som jag har svårt att ta till mig. Jaktens tjusning och de flyktiga tankarna kring vem det är som gäckar polisen får lämna plats åt narcissistisen Bryce Laurent som håller såväl Red Westwood, Bryce ex-flickvän, och Grace och hans team i sitt grepp.

Vem han är och vad han är kapabel att göra avslöjas med andra ord tidigt i boken, och som om inte det vore nog får man veta vem Bryce har utsett som sitt nästa offer och hur han har tänkt ta hand om problemet långt innan det ens har hänt.

Den lilla spänning som finns infaller i bokens första halva, och jag måste tillstå att jag är svag för karaktärer som har drag åt narcissism och psykopati, men när osannolika händelser radar upp sig tillsammans med oändliga sms-meddelanden mellan Red och Bryce med ungefär samma frekvens  som någonting med ”… bror” i Två soldater (för övrigt en bok jag aldrig kommer att ta mig igenom) av Roslund & Hellström, åker skämskudden fram till slut och längtan efter att boken ska ta slut infinner sig tidigt.

Om jag skulle placera Want you dead i ett fack så lutar det mer åt en Whydunnit i stället för en whodunnit, förutom att det inte finns något why…

Men det är inte det värsta.

Många som har följt serien lika länge som jag har gjort har för länge sedan ledsnat på sidohistorien mellan Grace och Sandy, men för mig har den varit mer känsloladdad än någonting annat.

Fram tills nu. Det som hade en sådan stor potential att bli den big bang som jag har väntat på blev till ingenting och händelsen som sådan fick mig att undra om den var den sista spiken i kistan på denna cliffhanger som har följt med i bok efter bok. Jag hoppas inte det för då kommer jag att känna mig rejält lurad.

Det är med sorg i hjärtat som jag tvingas erkänna att den tionde boken i serien om min älskade kommissarie också är den klart sämsta.

Peter James egna ord om boken:

Bokfakta:

Författare: Peter James
Titel: Want you dead
Utgivningsår: 2014
Förlag: Macmillan
Antal sidor: 402
Intresse: deckare, kriminalroman, narcissism
Serie: Roy Grace (del 10)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: