Årets bästa deckare

I torsdags presenterade Svenska deckarakademin listan över nomineringarna till årets bästa kriminalroman:

Karin Alfredsson: Pojken i hiss 54 (Damm)
Arne Dahl: Viskleken (Bonniers)
Lars Kepler: Eldvittnet (Bonniers)
Hans Koppel: Kommer aldrig mer igen (Telegram bokförlag)
Kristina Ohlsson: Änglavakter (Piratförlaget)

och årets bästa till svenska översatta kriminalroman:

Belinda Bauer: Mörk jord (”Blacklands”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Deon Meyer: Tretton timmar (”Thirteen hours”, översättning: Mia Gahne, Weyler förlag)
Denise Mina: Getingsommar (”The end of the wasp season ”, översättning: Boel Unnerstad, Minotaur)
Peter Temple: Sanning (”Thruth”, översättning: Johan Nilsson, Kabusa)
Domingo Villar : Nattens mörka toner: Ett fall för kommissarie Leo Caldas (” Ollos de auga/Ojos de agua”, översättning: Lena E Heyman, Ekholm & Tegebjer)

När det gäller den svenska listan har jag läst de två sista böckerna och att jämföra dem låter sig inte göras ens under samma vecka. Koppels deckare är bland de träligaste jag någonsin har läst och även om Änglavakter är Ohlssons svagaste kort så är det ändock långt mycket bättre än sin konkurrent.

Att Belinda Bauers bok finns med bland nomineringarna förvånar mig inte det minsta då den hör till de absolut bästa kriminalromanerna som jag har läst i år. Den är ovanlig, spännande och psykologiskt obehaglig. Meyers och Temples böcker läste jag på engelska och lika imponerad som jag var över Thirteen Hours, lika besviken var jag över Truth som sorgligt nog var ett rejält bottennapp.

Lördagen den 19 november får vi veta vilka böcker som kammar hem priset och jag håller en extra tumme för Ohlsson och Bauer. Vilka tycker du ska kamma hem priserna?

Comments

  1. Av de svenska har jag bara läst Koppels deckare och den förtjänar inte att vinna tycker jag. Av de andra författarna har jag bara läst tidigare böcker och av dem skulle jag valt Kepler som vinnare. Änglavakter har jag faktiskt hemma och har börjat på men den var inte tillräckligt fängslande de första sidorna i alla fall för jag har lagt undan den tillsvidare. Av de utländska har jag bara läst tidigare bok av Mina. Ska bli kul att se vem som vinner:-)

Trackbacks

  1. […] dig en bok? Bokhora tipsar om bokfinnaren. Är du ute efter en ny och spännande deckare berättar ALKB om vilka som är nominerade till årets bästa […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: