Vixxtorias enkät om läsning

Enkäter är ett populärt inslag på bloggar runt om i världen. Nu har turen kommit till Vixxtoria som vill ta reda på läsvanorna hos sina läsare. Enkäten gäller bara för läsning utanför arbete och studier.

(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat? När jag läser för mitt egna höga nöjes skull läser jag för spänning och avkoppling. Det bästa jag vet är när jag får krypa upp i soffan eller sängen med en god bok i högsta hugg. Då mår jag som en prinsessa.

(2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier… Jag läser för det mesta deckare. Facklitteratur kan jag också läsa (då främst inom språk) om jag hittar ett ämne som jag vill lära mig mer om.

(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar) Jag har läst Under skalbaggens bo av Mary Willis Walker och Flickan under jorden av Elly Griffiths.

(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför? Science-Fiction och Fantasyböcker får vara för min del.

(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst? Det är klart att det finns men i skrivande stund kan jag inte komma på någon speciell. Jag kommer att uppdatera inlägget så fort som jag kommer på namnet på någon/några.

(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst! Det är omöjligt att bara säga en, men då fuskar jag lite och säger Outlander serien av Diana Gabaldon. Helt enkelt suverän litteratur.

(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat? Största delen inhämtar jag från biblioteket i annat fall köper jag dem på affären, kiosken eller bokhandlarna.

(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?Just nu har jag gjort en storstädning så jag har inte alls någon större boksamling att skryta med. I runda slängar kan jag tänka mig att jag har 10 hyllmeter vilket nästan är detsamma som att det är helt tomt.

(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När? Jag har svaga minnen om att min mamma brukade läsa för mig och min bror när vi var små.

(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll. Det var nog varje kväll, gissar jag i alla fall…

(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig? Nej, tyvärr 🙁

(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När? Jag läste mycket för mina barn när de var små, men det är länge sedan nu.

(13) Vad läser du då? Astrid Lindgrens böcker hörde till favoriterna.


Comments

  1. Gabaldon är jag vid det här laget lite nyfiken på, eftersom hon ofta kommer upp när folk ska beskriva böcker som de tycker är riktigt bra. Men jag känner mig lite förvirrad, för jag har alltid trott att böckerna kunde räknas som fantasy, men det skriver du att du inte läser…

    Och nu när jag läst en massa svar på den här enkäten så kan jag konstatera att du avviker från de andra boknördarnas enkätsvar genom att läsa fler böcker från biblioteket än vad du köper.

    • Du har helt rätt Vixxtoria: jag läser inte fantasy i normala fall, men serien av Gabaldon är ett undantag. Det som gör serien så speciell är att det är två helt olika världar som möts: Claire från 1900-talet och Fraser från 1700-talet. Det låter helknäppt men är helt enkelt underbart. Det går inte att beskriva, det måste upplevas. I övrigt har jag läst, eller snarare börjat läsa, en del böcker inom Fantasy genren, men jag slutar alltid efter några kapitel. Nu har jag gett upp det projektet helt.

      Kul att se att man skiljer sig från mängden. Jag är en frekvent besökare på biblioteket: minst en gång per vecka är jag där och botaniserar i hyllorna. Att jag köper så lite böcker beror till största delen på platsbrist. Jag har helt enkelt inte plats att lagra så många böcker som jag skulle vilja. Nu har jag rensat i hyllorna och i garderoben (och satt ihop en utlottning av dessa böcker) för att göra plats för planerade bokinköp till hösten.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: