Recension: Flickoffret av James Oswald

har mig veterligen gett ut tre böcker om McLean: Flickoffret, Själarnas och Bödelns sång.

gjorde bort mig och började med den sistnämnda som jag recenserade här. Innan började ner mina tankar om Flickoffret läste igenom den och fick min farhåga bekräftad. Jag skulle nämligen kunna kopiera den gamla recensionen och klistra in den här och sedan vara klar med Oswald för all framtid.

Mordgåtan är naturligtvis en annan, men McLeans otaliga uppläxningar av sina överordnade, hans oro för Emma och hans pengar och därmed avundsjuka kollegor tog sin början redan här och det ältas i det oändliga.

På tal om kollegor! McLean har en kollega som kallas för Grinige Bob och historien bakom det smeknamnet är faktisk en aning humoristiskt. För mitt vidkommande skulle det dock ha räckt att nämna det en gång för att sedan kalla honom vid hans rätta namn. Alternativt efternamnet som är den gängse normen. 

Med det sagt är det glädjande (herregud vilket rått uttryck i det här sammanhanget men det är tillika ack så passande) att Oswald bjuder på (grova) och makabra brott som råder känsliga människor att stålsätta sig för, alternativt helt avstå från att den här boken. Vansinnet och precisionen får mig osökt att dra en parallell till Val McDermids böcker om Carol Jordan och Tony Hill samt vissa inslag av Jo Nesbö med i spetsen.

Apropå paralleller så är det en annan sak som sticker ut: är från Skottland. och det är även James Oswald. En av hans karaktärer heter Stuart MacBride vars namne även han är en skotsk författare. Sammanträffande?

På ett par ställen skriver Oswald emot sig själv vilket blir väl uppenbart när det sker på samma sida i boken. Om det är meningen eller inte har naturligtvis ingen aning om, men jag vill ändå tro att det beror på en olycka i arbetet. Å andra sidan spelar det ingen roll. Jag är färdig med Oswald nu.

Flickoffret är ett recensionsexemplar från i översättning av .

Oswalds hemsida finns här.

Andra som bloggat om boken är Johannas Deckarhörna, Bokföring enligt Monika och Bokfrossa.

Comments

  1. Har läst de tre böckerna av Oswald och tycker att de är grymt spännande.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: