5 skäl till varför korrekturläsning är som brottning

Jag älskar att arbeta med korrekturläsning trots de omvända livtag man tvingas ta till på hopplösa formuleringar när nöden så kräver det. Nedan hittar du 5 skäl till varför korrekturläsning är som brottning.

1.      Brottning kräver två aktörer och en domare.

Man brukar säga att ”it takes two to action” och detta gäller såväl brottning som korrekturläsning. Det finns dock vissa skillnader: i brottning är det två brottare som gör upp om segern. Domaren är där för att se till så att inga regelvidrigheter förekommer. Aktörerna inom korrekturläsning är beställaren och den som ska utföra jobbet. Domaren är den som läser den färdiga texten.

2.      Att utöva brottning kräver minimal utrustning

Brottaren träder in på mattan endast iklädd en minimal brottardräkt och en stark vilja att vinna matchen. Korrekturläsaren träder in i sin yrkesroll blott genom att parkera rumpan på stolen framför sin dator. (Det här är dock en sanning med en viss modifikation: en korrekturläsares bästa vänner är de referensmaterial som krävs för att göra ett bra jobb, men då dessa i de allra flesta fall finns att tillgå online så känner jag inte att jag slirar alltför mycket på sanningen i påståendet ovan)

3. Det tycks vara en farlig sport då aktörerna helt saknar skydd

När brottarna går in ringen har de bara sina kroppar och sin brottardräkt att tillgå. De har inte några skydd från topp till tå som kommer att ta emot den värsta smällen när de i en vid båge kraschlandar på mattan. En korrekturläsare har inte heller några skyddsmurar att gömma sig bakom. Om korrekturläsaren har gjort sitt jobb ordentligt finns dock ingen anledning till oro, men om det (gud förbjude!) skulle visa sig att något felstavat ord eller någon annan tveksamhet finns kvar i den redigerade versionen så hoppas jag att denne också har en mjuk plats att kraschlanda på.

4.      Aktörerna måste vara starka

Brottarna måste inneha en enorm styrka för att genom fasthållningar, grepp och andra mer eller mindre rumsrena knep vinna över sin motståndare. Att arbeta som korrekturläsare kräver ingen fysisk styrka men väl en styrka och en vilja att bevara vårt vackra språk intakt.

5.      Att kasta iväg motståndaren är fullt lagligt i den här sporten

En gren i sporten är att ta ett ordentligt tag om sin motståndare och sedan kasta iväg denne för att på så sätt vinna en eller ett par poäng. Det hör till spelets regler! På samma sätt kräver korrekturläsaryrket att man kastar bort felaktiga formuleringar, ord, syftningsfel etc. för att därigenom ge plats för stilrena meningar som kommer att ge en eller ett par extra stjärnor i eventuella recensioner.

Trackbacks

  1. Analogi om brottning vs korrekturläsning | Alkb - korrektur skriver:

    […] publicerat på alkb.se den 13 juli […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: