Bokallergi, finns det?

Det här låter kanske inte klokt men jag har utvecklat en särskild slags allergi mot vissa böcker. När jag säger detta så tänker jag inte på de gröna prickarna jag får när jag stöter på en kursiverad mördare eller när författarna väljer att använda sig av andra berättartekniska tricks som jag enbart finner är jobbiga.

Nej, jag pratar om en riktigt allergi som yttrar sig genom utslag och klåda i händerna. Första gången jag upptäckte detta var när jag skulle skriva min D-uppsats i italienska (en uppsats som för övrigt aldrig kommer att bli färdig). Varje gång jag höll i just den specifika boken började det klia frenetiskt i mina handflator så när jag skulle läsa den fick jag antingen försöka palla upp den så att jag kunde ligga och läsa om jag ville, eller så satt jag vid köksbordet. På så vis behövde mina handflator aldrig vidröra omslaget.

Nu har det hänt igen! Jag läser De ensamma av Håkan Nesser och jag kan inte hålla i den som jag normalt sett håller en bok, utan jag måste hålla i den så att minsta möjliga del av omslaget vidrör mina händer. Detta är på intet sätt lika lätt som det låter, framför allt inte då boken är på knappt 600 sidor. Jag är dock glad att jag inte behöver hålla på att i stort sett möblera om hela sovrummet eller vara tvungen att vara stationerad vid köksbordet för att kunna läsa. Jag har lärt mig vissa knep genom åren!

Ni som har följt mig vet att jag till åtminstone 95% lånar böckerna jag läser på biblioteket. Ni som är flitiga biblioteksbesökare vet också att de plastar in sina böcker för att ge dem en längre livslängd. Och det är just det som ställer till det för mig. Plast innehåller nickel och det är den mest framträdande allergin som jag har.

Finns det någon fler där ute som liksom jag är ”allergisk mot böcker” och på vilket sätt visar allergin sig?

Comments

  1. Jag har en lite större mojäng än vad Spetsig tipsar om. Den är som en sådan boksidhålare, fast den har klämmor på ”yttersidorna” på kanterna, i stället för där uppe. Plus att det är som ett handtag där bar, så man kan ha boken uppställd när man läser. För mig har fungerat väldigt bra, förutom på riktigt tjocka böcker (typ 1000 sidor). Jag köpte min på akademibokhandeln.

    Lycka till. Hoppas du hittar något som passar! Låter inte som en rolig allergi 🙁

    Det kanske blir bättre om du läser köpta böcker i stället? En perfekt anledning ju 😉
    Frida (påhittade nöjen) recently posted..Kaffe och skidor

  2. Det låter jobbigt. Jag har inte hört talas om detta förut, men jag har träffat en person som var allergisk mot trycksvärta och därför hade svårt att läsa dagstidningar. Inte nån hit när man tycker om att läsa direkt… Hoppas du hittar nåt bra sätt! Jag såg nån liten manick på en annan bokblogg för ett tag sen som var till för att man lätt skulle kunna hålla en bok med bara en hand, då kanske man inte behövde ha så mycket kontakt med omslaget… 🙂
    Emma recently posted..Vill läsa

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: