En smakebit på søndag – Revolvermannen av Stephen King

Zemanta Related Posts Thumbnail

Äntligen söndag igen och dags för En smakebit på søndag hos Flukten fra verkiligheten.

Jag var 19 år när jag läste en bok av Stephen King för första gången. Då handlade det om Djurkyrkogården och den var så bra att jag fortfarande kan tänka på den ibland. När jag hade landat något tog jag mig an Det och den var inte mycket sämre. Därefter läste jag Pestens tid och då tog min kärlek för Kings böcker slut.

Trots det har jag blivit hjärntvättad av alla bokbloggare som skriver om Stephen King i inlägg efter inlägg och till slut bestämde jag mig för att börja läsa hans serie Det mörka tornet. Först ut är Revolvermannen och den inleds på följande sätt:

”MANNEN I SVART FLYDDE genom öknen, och revolvermannen följde efter. Öknen var alla öknars apoteos, enorm, utsträckt mot himlen åt alla håll och i vad som såg ut som oändlighet. Den var vit och bländande och vattenlös och utan särdrag frånsett dels det svaga, molniga dis som bergen tecknade vid horisonten, dels djävlagräset som bar med sig ljuva drömmar, mardrömmar, död.” (s. 31)

Kan tyckas konstigt att en bok kommer igång först efter dryga 30 sidor men det exemplar som jag har fått tag på är en reviderad utgåva som har förärats med en ny inledning och förord av författaren.

 

Comments

 1. Nils Larsson says

  Jag blev erbjuden att översätta ”Jurtjyrkogården” en gång men var tyvärr upptagen just då. Tipsade förlaget om en bra översättare, Lennart Olofsson, som fick göra flera sedan. Han dog tyvärr för ett par år sedan, alltför ung, bara ca 57-58 år.
  Tilläggas bör att Stephen Kings bok om Kennedymordet, med tidsresor och allt ”22/11 1963” kommer på svenska i höst. På Bonniers, eftersom Bra Böcker är nerlagt och inte finns längre.

  • Vem är det som översätter Kings böcker nu?

   • Nils Larsson says

    Den senaste som kommer i höst översätts av Boo Cassell. De på Bra Böcker hade en annan manlig, skånsk översättare som jag inte minns namnet på.

 2. Jeg har lest en del King og liker ham godt. Men denne er ukjent for meg. Takk for smakebiten..:)
  artemisias verden recently posted..Smakebit på en søndag (37): Inferno

 3. Stephen King er min favorittforfatter og Dyrekirkegården er min absolutte favoritt. Den boka du leser i av ham nå er meget bra, men dessverre har jeg ikke lest resten av serien hans, men det har jeg lyst til:)

 4. Jag har inte läst Stephen King, än. Verkar som man älskar eller älskar inte… Men en gång måste jag nog försöka. 😉

  • Ja, det är ju så med vissa författare. I mitt fall handlar det om att jag väldigt sällan är sugen på att läsa skräck 🙂

 5. Denne serien har jeg hatt på leselisten en stund og ser frem til å starte på den 🙂
  Melusine recently posted..En smakebit på søndag [woolf]

  • Jag har blivit hjärntvättad av alla som skriker ut Kings namn i det ena inlägget efter det andra 🙂

 6. Den enda boken jag läst av King är Knackarna. Tyckte att den var riktigt bra. Men av någon anledning har det aldrig blivit av att jag läst fler böcker. Kanske får ge honom en ny chans.
  Lena recently posted..The Last Stand

  • Just ja, Knackarna har jag också läst men jag minns inte vad jag tyckte om den. Och det säger väl egentligen en hel del, eller? 😉

 7. Jag tyckte om Det och några andra, men ändå så ”tappade jag bort” honom och slutade läsa.
  Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Bedragen

  • Samma som för mig då. Jag har haft Benrangel i min bokhylla hur länge som helst och där står den bra en stund till. Att jag valde att börja läsa serien om Det mörka tornet är för att den har poppat upp på ett antal bloggar under den senaste tiden.

 8. Har ikke lest noe av King før, men kom over en serie som jeg kunne tenkt meg å både lest og sett som heter ”Under the dome” Tusen takk for smakebiten:)
  Beathe recently posted..Smakebit på Søndag: Dronningens løfte

 9. Jag hade Revolvermannen i min bokhylla ett tag, men när den hade stått där oläst i nästan sju år så bestämde jag mig för att lämna den till Myrorna. Jag trodde inte att jag skulle läsa den någonsin.

  Tack för smakbiten 🙂
  C.R.M. Nilsson recently posted..En smakebit på søndag: Borde vara död

 10. Lenge siden jeg har lest King nå! Ble så mørkredd av en av hans bøker for 30 år siden, at den ble legt i et skap med forsiden ned! Men jeg prøver nok igjen. Takk for påminnelsen om at han er der!
  Åslaug recently posted..En smakebit på søndag. Snø på hennes ansikt

  • Jag är som tur är vare sig mörkrädd eller särskilt kräsen av mig, och det är helt klart en fördel om man ska läsa böcker skrivna av King.

 11. Jag vet inte varför men jag har aldrig lockats av Stephen Kings böcker, borde ge honom en ny chans.
  Gia – Bokfrossa recently posted..Smakbit på Söndag – Kärringar

  • Eller så inte. Läs böcker du lockas av i stället för att känna dig tvungen att läsa King.

 12. Döm nu inte ut hela serien på grund av den här boken, som i alla fall jag tyckte… hm, inte var så bra 🙂
  Monika recently posted..En smakebit på søndag: Mamma, pappa, barn

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: