Fy vad tråkigt Yrsa Sigurðardóttir!

The Daily Telegraph anser att Yrsa Sigurðardóttir är Islands svar på Stieg Larsson, vilket inte är något annat än ett hån mot en av Sveriges absolut största författare. Larsson skrev med ett sällan skådat driv, hans karaktärer åt sig in i ens medvetande för att aldrig riktigt släppa taget och allt som skedde och sades förde hela tiden intrigen framåt .

odemarkEn del av detta kunde initialt återfinnas i Eldnatt, men Ödemark erbjuder ingenting att hetsa upp sig eller förfasas över. Den är lika öde och trist som titeln och mot slutet var det skumläsning som gällde.

I den här boken har Yrsa Sigurðardóttir av någon anledning valt att lämna Island för att i stället ge plats åt Grönland.

Och för vad?

Island är med sin mystik långt mer intressant att läsa om än ett land som bara förknippas med sträng kyla och slädhundar. I alla fall i min bok.

Och jag kan inte tycka annat än att skälet till scenförändringen är en aning krystad. Tre personer från ett gruvföretag försvinner och Thóra Guðmundsdóttir anlitas för att utreda deras öden. Även om Sigurðardóttir åtminstone försöker erbjuda en godtagbar förklaring till varför en advokat skulle vara mest lämpad för jobbet finns det lika många hål i den förklaringen som antalet snöflingor som dalar ner från himlen utanför mitt fönster just i detta nu.

Tror du på övernaturliga väsen kan du ha en viss behållning av den här boken, men i annat fall gör du bäst i att låta bli att läsa den.

Jag har i alla fall seglat vidare mot nya mål och Ödemark sätter punkt för mitt förhållande med Yrsa Sigurðardóttir.

Bokfakta:

Författare: Yrsa Sigurðardóttir
Titel: Ödemark
Originalets titel:Audnin
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Ingela Jansson
Antal sidor: 365
Källa: Förlaget
Intresse: Deckare, kriminalroman
Serie: Thóra Guðmundsdóttir
Betyg [Rating:1/5]

Comments

 1. Har inte varit så väldigt sugen på att läsa hennes böcker. Fast det där med övernaturligheter är lite lockande, jag gillar sånt.

 2. Haha, ord och inga visor. Vi tycker nog ärligt talat inte heller att Ödemark är Yrsas bästa (hennes förra Eldnatt blev ju nominerad av Deckarakademien till en av årets fem bästa översatta) men till exempel DN’s förträffliga Lotta Olsson var nyligen storförtjust i morgontidningen och gjorde den till månadens deckare i där:
  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/yrsa-siguroardottir-odemark/

  /Modernista-red

 3. Jag har de två första böckerna väntandes i hyllan, det börjar bli dags att ge sig på den första i alla fall.
  Monika recently posted..Tematrio – Halloween

 4. Inte min genre, men jag brukar ändå gilla de isländska författarna. Och jag hade funderingar åt att läsa just på grund av jämförelsen med Stieg Larsson.
  Ewa K recently posted..Skrivmiljö kan lyfta en text till skyarna

 5. En bok som jag funderat på att läsa. Kanske inte behöver jäkta på med det trots allt!!
  Lena recently posted..Kautokeino, en blodig kniv

 6. Åh vad trist, jag har tänkt läsa den här boken men känns nu som att den inte kommer prioriteras så högt i högen…
  [Anna] recently posted..Tv – serier [v43]

  • Du kan gott vänta med den ett bra tag, men å andra sidan finns det säkert någon som tycker att den är riktigt bra. Jag skulle bli förvånad annars eftersom jag ofta verkar ha en helt annan åsikt om vissa böcker än majoriteten 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: