Gone, Baby, Gone (film)

I går kväll såg jag Gone, Baby, Gone som baserar sig på boken med samma namn skriven av Dennis Lehane. Boken har jag redan recenserat och den fick fyra stjärnor av mig. Filmen får bara tre.

Först hade jag tänkt uppgradera mitt deltagande till nivå X i Läs boken – se filmen utmaningen. Det skulle dock innebära att jag skulle vara tvungen att läsa minst åtta böcker och se lika många filmer. Det är fler filmer än vad jag skulle klara av. Trots det känner jag att jag skulle vilja dela med mig av mina tankar och åsikter om den här filmen så den får väl helt enkelt räknas som en ”bonusfilm”, vars deltagande helt och hållet står utanför utmaningen i sig.

Jag vill framför allt lyfta fram skådespelarna Casey Affleck (Patrick Kenzie) och Michelle Monaghan (Angela Gennaro) i den här filmen. Dom gör ett fantastiskt bra jobb. Extra kul var det att dom är relativt lika den bild jag har fått av dem genom böckerna.

Filmen följer boken relativt bra: Amanda McCready försvinner. Kenzie och Gennaro anlitas för att hjälpa till i sökandet efter henne och inte minst finns några av de riktigt ruskiga scenerna med, om än i klippt version.

Så långt allt gott och väl. Jag har relativt stor förståelse för  att vissa scener helt klipps bort. Vad jag däremot inte kan stå ut med är när man helt ändrar om i en scen: lägger till eller drar bort händelser som i värsta fall kan göra så att man helt tappar bort sig i handlingen. Så illa blir det inte här, men jag förstår helt enkelt inte syftet med det.

Språket i filmen är brutalare än i boken. Som exempel kan nämnas ordet ”fuck” som förekom i var och varannan mening. Till slut blev det nästan bara komiskt.

Filmen är godkänd, inte mer.

Fotnot: Det är Ben Affleck (Caseys bror) som har regisserat filmen.

Comments

 1. Du har så mycket kul på din blogg så jag länkar till den nu!
  Jag ska snart välja böcker/filmer till utmaningen om detta, måste kanske ändra till 2 böcker+2 filmer istället för 4 sóm jag tänkt….

  • Så kul att du tycker det! 🙂
   Det bästa med utmaningen är att det man väljer inte är skrivet i sten. Man kan anmäla sig på en nivå och sedan övergå till en annan. Huvudsaken är att man har kul!

 2. Nu har jag skrivit om min första film och bok. Lite fusk med en bok jag redan läst.

  http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/01/11/ett-forsta-steg/

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: