Hur bokberoende är du?

Bokmania sonderar terrängen kring hur bokberoendet ser ut hos oss läsare. Idéen till utmaningen kommer från senaste numret av Vi läser (nr 4 2009).

Då jag formligen nästan alltid har en bok klistrad vid händerna så kände jag att det kunde vara läge att – svart på vitt –  få ett svar på huruvida jag är beroende av böcker eller inte. Mätningen är tämligen okomplicerad:  Ju fler ”ja-svar” man har, desto mer bokberoende är man. Mitt resultat blev 6 av 8, vilket jag tolkar som att även om böcker innehar en stort plats i mitt liv så har jag ändå kontroll över läget.

  1. Är du ständigt försjunken i tankar om litteraturen? Nej, egentligen inte. Däremot kan jag komma på mig själv om att fundera över intressanta karaktärer som jag har stött på. Lisbeth Salander är ett exempel på en sådan. Där har det faktiskt gått så långt som att jag har minst två tänkbara uppsatsämnen på gång. Antingen i samband med studier eller så bara för att stilla min egen nyfikenhet.

  2. Tycker du att en tillvaro utan böcker vore begränsad, tråkig och intetsägande? JAAA! Tveklöst är det så. Jag menar, vad vore ett liv utan böcker.

  3. Blir du rastlös och irriterad när du inte får läsa? Ja, om det är en bok som är alldeles särskilt spännande. Då blir jag fruktansvärt frustrerad om jag inte snabbt får veta hur det går.

  4. Läser du för att få lindring när du mår dåligt? Oh ja, jag har många gånger tagit till ”flykten” till litteraturens värld då livet har varit särskilt jobbigt att leva.

  5. Känner du att tiden aldrig räcker till för allt du skulle vilja läsa? Ja, definitivt. Det finns så oerhört mycket som jag skulle vilja läsa, både skönlitterära verk och facklitteratur men dygnet har trots allt bara 24 timmar, vilket innebär att man måste prioritera.

  6. Kan du ha svårt att sluta läsa när du väl börjat? Ja, om boken är riktigt riktigt bra då sträckläser jag den.

  7. Händer det att du låter bli att göra något du borde ha gjort för att läsa i stället? Ja. Det beror visserligen på vad det är. Jag går till jobbet, men i övrigt så får gärna saker stå tillbaka om jag har en bra bok som drar.

  8. Har anhöriga eller vänner tyckt att du läser för mycket? Nej. En kompis till mig tycker i och för sig att läsning är ett tämligen antisocialt beteende, men hon har inte uttryckt att just jag personligen läser för mycket. Det kan i och för sig bero på att jag inte sitter och läser när hon är här eller när hon ringer. Vid dessa tillfällen lägger jag faktiskt ifrån mig boken hur spännande den än är. I övrigt är mina syskon lika galen i böcker som jag är. Detta har dock inte smittat av sig på mina barn. De har andra intressen.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: