Hur tänkte du här Nigel McCrery? [Recension]

stilla-vattenNigel McCrery ligger bakom en av mina absoluta favorit tv-serier: Tyst vittne. Därav var jag oerhört nyfiken på Stilla vatten som är den första boken i serien om Mark Lapslie och Emma Bradbury.

Tyvärr ligger den långt ifrån den WOW-upplevelse jag känner när jag bara tänker på serien ovan. Jag har å andra sidan inte läst böckerna som ligger till grund för den så det kan mycket väl vara så att filmmakarna har gjort ett långt bättre jobb än författaren själv …

Nåväl Stilla vatten handlar om en mycket beräknande massmördare som ger sig på äldre kvinnor som är ensamma och som ändå ingen kommer att sakna. Motivet är så klart pengar och även om jag kan tycka att just det är nog så patetiskt, vi pratar inte om några förmögenheter här, så kan jag inte låta bli att förundras och imponeras över hur välorganiserad Violet Chambers är i allt från planerandet till genomförandet av morden. Hon är i mångt och mycket en skrämmande karaktär och jag är definitivt glad över att hon bara finns i bokens värld. Hoppas jag då i alla fall!

Vad jag däremot inte är imponerad över är hur Nigel McCrery hela tiden måste påminna om att Mark Lapslie lider av synestesi. Jag kan mycket väl sätta mig in i hur det är att ha en kronisk sjukdom (jag lider visserligen “bara” av kronisk värk men det kan vara nog så jobbigt) men att vi sida upp och sida ner får upprepat för oss vilka smaker (vilket för övrigt verkar vara författarens egen vinkling av sjukdomen) som Lapslie känner när den och den är i närheten, eller när det och det händer är bara ytterst tröttsamt. Må hända är det därför som Stilla vatten tycks vara den enda i serien som hittills är översatt till svenska?

Mot slutet av boken inträffar något som genast förde tankarna till Journal 64 av Jussi Adler-Olsen. Vad det är kan jag naturligtvis inte avslöja men det var så anmärkningsvärt och oväntat att jag nästan hoppade rätt upp ur soffan. Den första frågan som poppade upp ur tankarna var vem som var först men den fick sitt svar tämligen snabbt. Vad som däremot är oklart är om Adler-Olsen blev inspirerad av McCrery eller om allt handlar om en slump … ?

 

Bokfakta:

Författare: Nigel McCrery
Titel: Stilla vatten
Originalets titel: Still Waters
Utgivningsår: 2008
Förlag: Minotaur
Format: Inbunden
Översättare: Gunilla Roos
Antal sidor: 271
Källa: bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Mark Lapslie och Emma Bradbury (del 1)
Betyg [Rating:2/5]

Comments

  1. Delar din uppfattning, detta är inte en kriminalroman som etsar sig fast, tvärtom.

    http://www.the-business-translator.se/

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: