Jag känner mig kluven till Anders Hademark [Recension]

Jag tycker att det är underbart att hitta författare, som man för det första aldrig har hört talas om tidigare, och som för det andra redan har skrivit ett gäng böcker.

Och om det sedan skulle visa sig att man gillar dem är ju lyckan i det närmaste total.

Jag kan dock inte påstå att jag är uppfylld av ett lyckorus. Ej heller är jag så besviken att jag aldrig kommer att titta åt en bok skriven av Assar Andersson igen. Jag känner mig helt enkelt en aning kluven till Flickan i fönstretsom är den första boken i trilogin om försäkringsmäklaren Anders Hademark.

Anderssons absoluta styrka är gestaltningen av samtliga karaktärer som har en direkt plats i handlingen. Trots att det finns en salig blandning av såväl goda som onda karaktärer, så lyckas han med konsstycket att ge var och en helt egen röst och personlighet. Till exempel så kryper det i skinnet bara jag läser Allan Börjessons namn. Ej heller skulle jag vilja stifta någon ”intimare” bekantskap med Dimitrij, medan jag däremot inte skulle ha någonting emot att lära känna Anders och hans familj lite närmare.

Jag kan däremot inte bestämma mig för vad jag tycker om referenserna till verkliga personer, som av en eller annan anledning har varit mycket uppmärksammade i medierna. Framför allt känner jag mig en aning illa berörd när namn som Madeleine McCann (som försvann i Portugal), Helén (som mördades i Hörby) och Engla (som mördades i Stjärnsund) kommer upp. Ej heller känner jag mig överväldigad över att kända namn som Zlatan och Helena, Jens Lapidus och Måns Herngren dyker upp i tid och otid. Jag kan dock inte sätta fingret på exakt vad det är som stör mig, eftersom de nämns i sammanhang som smälter in handlingen på ett naturligt sätt.

En klar nackdel med boken är språket, eftersom Andersson blandar och ger: Ibland flyter språket på bra, ibland är dialogerna alldeles lysande, för att utemellan sjunka något i kvalitén, och helt plötsligt börjar han använda sig av ord som får en att undra om han har sluntit på tangenterna, eller om det faktiskt finns ord som heter så.

Ett stort plus och ett stort minus gör att det blir ett godkänt betyg. Om inte det förstnämnda skulle ha funnits hade jag sagt tack och hej till Andersson redan nu. Men det tänker jag inte göra för jag vill verkligen veta vad alla skumma typer går och ruvar på, och det kommer inte att dröja särskilt länge innan jag tänker ta reda på det.

Del två heter Återbetalningen och del tre bär namnet Jakten

Observera att det här är böcker som måste läsas i rätt ordning!

Kultfakta: Assar Andersson är en i mina öron ovanlig författare: Han läser över huvud taget inte skönlitteratur, och det var en viss pocketbok som förde honom in i författaryrket. Mer information finns att läsa i denna intervju.

Andra röster om Flickan i fönstret

Bokfakta:

Författare: Assar Andersson
Titel: Flickan i fönstret
Utgivningsår: 2011
Förlag: Reko
Format: Häftad
Antal sidor: 315
Källa: Bibliotek
Intresse: spänningsroman
Serie: Anders Hademark (del 1)
Betyg [Rating:3/5]

 

Trackbacks

  1. […] Anders Hademark. Den första heter Flickan i fönstret och den har till exempel Annika läst. Denne Assar låter som en författare värd att läsa, men just nu är jag inte jättesugen […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: