Jag säger nej till David Lagercrantz och Millenniumserien!

Den 30 november 2013 var David Lagercrantz gäst i Morgonpasset, och han hann knappt ens sätta sig i stolen innan programledarna halkade in på allas vår egen Zlatan Ibrahimović, och han var inte sen att återigen axla den roll som han hade levt med under arbetet med Zlatans bok. Han och Zlatan blev ett och jag tror att det har stigit David lite åt huvudet.

Även om han inte nämnde några siffror så medgav han att numera kände ett ”finansiellt lugn” och att han numera ägnar sig åt att tacka nej till alla erbjudanden han får. På Martinas fråga ”men vad tackar du ja till då?” svarade han ”ja, det ska vara något fantastiskt bra helt enkelt.”

Och så hann han nog inte mer än ut ur Radiohuset innan han fick erbjudandet om att skriva den fjärde boken i Milleniumserien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

Och nu har denna dryga och självgoda författare tackat ja till att skriva den.

Grrr!
109566859_898dd5de4e_b
Photo Credit: Don Fulano via Compfight cc

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte känner till David Lagercrantz. Jag har inte läst ett enda ord av vad han har skrivit men radiointervjun går i repris i mitt huvud om och om igen, och hur jag än vrider och vänder på det finns det inte en chans att han kommer att kunna göra Stieg Larssons arv rättvisa.

Varför fortsatte han inte att säga nej i väntan på att han skulle bli kontaktad av Tiger Woods?

Comments

 1. Eva, sambo till Stieg skulle aldrig tillåtit detta om hon haft något att säga till om. Men Stieg gjorde aldrig ett testamente och de var ju inte gifta så alla rättigheter tillföll brodern och pappan och som bekant verkar de vara utsvultna när det gäller pengar!
  Ramona Fransson recently posted..Stjärnorna på slottet

 2. Visst tycker jag att man ska kunna spinna vidare på andras verk – så kallad fan fiction. Det var t.ex. jätteroligt när P D James häromsistens skrev en deckarfortsättning på Stolthet och fördom… Men det ska vara glasklart att det är just detta, en egen spin-off som inte försöker ta åt sig äran från ursprungsförfattaren och som inte försöker utge sig att vara en del av originalverken…

 3. Jag har ingen aning om vem Lagercrantz är eller någonting, men jag tycker inte att en avslutar andras verk. Precis som att jag inte skulle måla klart någons tavla. Jag tycker det är oförskämt rent ut sagt, oavsett vem som gör det. Usch, ogillar honom bara för att han har MAGE att tacka ja till ett sånt uppdrag.
  Anna / Sagan om Sagorna recently posted..jag är fan humörens egen medborgarrättsrörelse

  • Jag kan inte annat än att hålla med!

  • Ja, och man kan ju fråga sig hur förlaget tänker. Att de ens övervägde saken tycker jag är anmärkningsvärt, och inte får sambon ha ett ord med i laget heller. Märkligt!

 4. Jag har heller inte hört intervjun, men jag kan inte låta bli att fundera runt detta med att ta upp Stieg Larssons fallna mantel. Visst tycker jag att tanken är intressant, men jag tror nog att det blivit bättre om någon författare valt att göra det för sitt nöjes skull och med en mer ödmjuk inställning.
  Och sedan bör det vara resultatet som räknas, inte hur hajpat det är!
  Ewa K recently posted..Visdomsord, som lyfter dagen

 5. Haha, tur jag inte hörde den intervjun:) Gillade millenniumtrilogin men kommer nog inte läsa en uppföljare av någon annan. Fattar inte riktigt vitsen faktiskt. Om han tycker han skriver bra kan han väl komma på något eget!?
  klok som en bok:-) recently posted..Mumie- och sjukhusmysteriet

 6. Jag har läst Millenietrilogin och tycker att den är helt fantastisk. Det hade varit underbart om Stieg Larsson fortfarande hade funnits bland oss och skrivit fler böcker i denna serie, som han visst hade planerat skulle bestå av sju böcker.
  Men det är ju helt otroligt förmätet av en annan författare att ge sig på att skriva ytterligare en del i serien.
  Hmm, jag funderar på att skriva en fortsättning på Röda Rummet. Sedan kanske jag ger mig i kast med att förbättra några av Karlfeldts dikter…
  Robert W recently posted..Osynliga länkar

  • Ja, jag hade något av en sorg i flera år efter jag hade läst ut alla tre böckerna eftersom jag saknade Lisbeth så mycket och visste att jag aldrig skulle få återse henne igen. Ever. Ja, visst är det det och jag har full förståelse för vad Stiegs sambo tycker om detta.

 7. Hihi, klockrent inlägg! Sitter och fnittrar för mig själv, och kan nog inte säga det bättre själv. Personligen har jag inte läst Milleniumtriologin men tycker det är otroligt töntigt att de ska färdigställa en död mans arbete. Och som du säger, Lagerkrantz kommer absolut inte komma upp i Stieg Larssons nivå.
  Bella recently posted..Utmaningar 2014

 8. Ja ibland kan man irritera sig på dryga typer, hörde det dock inte.
  Kanske tur det.
  Mia
  Mia Eggimann recently posted..Mer film än böcker.

 9. Jag har inte hört intervjun men DL har skrivit en av de sämsta böcker jag någonsin läst, Där gräset aldrig växer mer. Så vi får väl se hur det här blir … Eller inte!

  http://bokmoster.blogspot.se/2002/01/dar-graset-aldrig-vaxer-mer.html
  Bokmoster recently posted..Kvinnor, kvinnor

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: