Lär dig att fokusera som Leo Babauta [+ gratis e-bok]

Leo Babauta på Zenhabits har vare sig han vill eller inte blivit en av mina mentorer och jag besöker hans blogg minst en gång i veckan.

Varför?

Jo, därför att han har så fantastiskt mycket klokt att säga och då framför allt i ämnet ”The power of less.”

Och som sig bör är han ett levande bevis på att han lever som han lär. Man behöver bara slänga ett öga på hans blogg för att förstå att han har tagit Zen-tekniken ett steg längre. Här finns inga widgets. Ej heller finns det någon kommentarsfunktion. Här är det bara innehållet som hägrar och det kräver sin man (eller kvinna för den delen) för att gå iland med det.

Prioritera och fokusera

Mängder av inlägg på Leo Babautas blogg handlar om hur man ska ”declutter” (för övrigt ett av mina nya favorituttryck) för att bereda tid och plats för viktigare saker som verkligen bör bli gjorda.

En del har jag tagit till mig men jag har fortfarande långt kvar innan jag kan utse mig till en Zen-mästarinna.

Minns du inlägget jag skrev om Hur du hinner läsa [även om du inte har tid]?

Min approach gick ut på att allt handlar om prioriteringar. Och det gör det onekligen. Men jag glömde en detalj, nämligen fokus.

Jag är hopplös på att surfa runt bland bloggar, läsa e-mail så fort det plingar till i inkorgen, kolla om det har hänt något på Facebook under de fem minutrarna som har gått sedan jag kollade sist, och så vidare. Jag törs inte ens tänka på hur många timmar jag slänger bort varje dag på helt idiotiska saker.

Nu hinner jag visserligen läsa i flera timmar varje dag i alla fall. Men det är inte poängen. Jag har en mängd olika projekt som jag aldrig orkar (läs ”har tid”) att ta tag i, men om jag skulle lära mig att tänka om och fokusera på det jag håller på med skulle det med all säkerhet inte längre vara något problem.

Och vem ska lära mig det?

Leo Babauta och hans e-bok så klart!

focus-picLadda ner boken här.

Till sist vill jag bara meddela att jag håller på att försöka fixa till så att det inte ska bli ett extra mellanslag efter etiketterna i mina inlägg.

Det ska jag fokusera på nu.

Vad ska du göra?

Comments

  1. Det är en konst att inte låta sig ”distraheras” av allt som sker runt en, som plingande inkorgar. Själv har jag ofta telefonen på ljudlös när jag vill få lugn och det kan bli hela dagar ibland. Det har varit en övningssak att inte kasta mig över telefonen hela tiden, men jag har lärt mig tänka att det mesta klarar av att vänta lite.

    • Ja, verkligen. Jag har testat att stänga ner mailen och kryssa bort alla webbflikar förutom radion och det funkar faktiskt, men visst kliar det i fingrarna av att ständigt kolla Facebook etc ändå. Märkligt det där hur beroende man kan bli.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: