Läs boken – se filmen utmaning

bok_film_utmaning Läs boken – se filmen utmaning

Väldigt många ser filmer som är baserade på böcker de har läst. Det är inget konstigt med det. Vad som däremot är konstigt – i min värld – är att nästan alla har tyckt om vad de har sett. För mig är det här något totalt främmande då jag endast vid ett enda tillfälle har sett en filmatisering som jag faktiskt tyckte var riktigt bra. Det var Djurkyrkogården som nästan till punkt och pricka följde boken. Alla andra filmer har jag blivit riktigt besviken på. Det har faktiskt gått så långt att jag vägrar i sten att se en film som baseras på en bok som jag tyckte var bra.

Nu känner jag att det är dags att göra någonting åt det här. Jag måste lära mig att öppna ögonen och förstå att böcker och film är två helt skilda saker. Därför utmanar jag mig själv, och er i en Läs boken – se filmen utmaning. Det hela är mycket enkelt: läs en bok, se filmen som är baserad på boken och inkludera båda i din recension. Det här är en utmaning både för de som har en bok-, respektive en filmblogg. Visst, det är en utmaning, men i första hand ska det vara kul! Man behöver inte ödsla flera timmar på att skriva en lång recension som ska täcka boken och filmen ur alla vinklar. Det räcker alltså med att skriva en recension av antingen boken eller filmen för att sedan flika in en paragraf eller bara en mening om den andra i slutet av den.

Så här gör ni för att delta:

 1. Välj nivå på utmaningen

  • XS: en bok/film
  • S: två böcker/filmer
  • M: fyra böcker/filmer
  • X: åtta böcker/filmer
  • XL: tio böcker/filmer
 2. Anmäl er genom att skriva en kommentar till det här inlägget. Skriv också vilken nivå ni vill satsa på.

 3. Skriv en lista över böcker och filmer som du tänker recensera. Om du har svårt att bestämma dig redan nu går det lika bra att ta det som det kommer. Bok och film efter humör alltså!

 4. När du har gjort en recension, posta länken till mig i en kommentar till t.ex. mitt senaste inlägg så lägger jag upp den på en länklista som jag kommer att uppdatera kontinuerligt.

 5. Observera att man inte behöver ha en egen blogg blogg för att delta. Anmäl dig som vanligt men i stället för att posta ett inlägg med din recension kan du i stället maila den till mig så lägger jag upp den åt dig).

Utmaningen pågår ett helt år: alltså från 1 januari till och med 31 december 2010.

Priser kommer att delas ut. I skrivande stund vet jag inte vilka priser – eller hur många – det kommer att bli, men ni som har följt min blogg vet att jag tycker om att ”slumpa” bort saker och då främst böcker. Klart är dock att priset kommer att ha en koppling till utmaningens tema.

Själv har jag bestämt mig för att går för M-nivån. Det låter inte som en omöjlig uppgift kanske, men ni ska veta att jag i normala fall endast kanske ser en eller ett par filmer per år. Det här är en grandios uppgift för mig som jag faktiskt ser fram emot.

Min egen lista kommer jag att fila på en stund till men inom en vecka ska den finnas på bloggen.

Jag hoppas att du vill vara med och ”leka”.

Comments

 1. Jag skulle gärna vilja vara med, men jag kommer inte på någon bra bok eller film xD

  • Det finns hur många som helst att välja bland men då jag inte vet vilken genre du är intresserad av blir det svårt att ge dig några konkreta tips.

 2. Det här låter jättekul och jag vill väldigt gärna hänga på! Tror jag vill välja nivå M men vilka böcker/filmer vet jag inte än… När måste jag bestämma det?

  • Kul att du vill vara med. Utmaningen håller på hela nästa år så ta den tid du behöver för att välja böcker respektive filmer. Om du skulle ändra dig under resans gång är inte det heller något hinder. Du är alltså fri att ändra i listan närhelst du önskar.

 3. NU har jag bestämt mig! Det blir M-nivån och vilka böcker/filmer det blir hittar du här: http://evacecilia.wordpress.com/2009/12/17/las-boken-se-filmen/
  Kul utmaning!

 4. Jag har ju inte sett de filmer som jag räknade upp så det blir ju nytt för mig.

 5. Jag vill också vara med men jag har inte bestämt vilken nivå än. Men jag tror nog att jag kommer att kombinera denna utmaning med min egen Dickensutmaning. Så som det ser ut just nu kommer det bli de filmer som jag har redan. OM jag inte minns fel blir det A Tale of Two Cities, Oliver Twist och Great Expectations. Det kommer förmodligen landa på någon mer film eftersom jag fortsätter samla på mig filmatiseringar av hans böcker.

  • Jag var också inne på att ta filmer som jag redan har (även om det inte är alltför många) men jag tänker försöka att satsa på filmer och böcker som jag ännu inte har läst/sett. Vi får se hur det går 🙂

 6. Det verkar skoj – jag vill gärna vara med! Men jag måste fundera lite över vilka böcker/filmer jag ska välja… Jag hojtar till när jag har bestämt mig!

 7. Jag kör på M, brukar inte vara så lagom men varför inte pröva. Klurar på det tills imorgon och publicerar ett inlägg då!

 8. Jag är gärna med och leker, måste bara fundera lite!

Trackbacks

 1. […] december 2009 av evacecilia På Lilla O´s blogg hittade jag en länk till Annika som startar en ny utmaning nästa år. Utmaningen går ut på att läsa boken, se filmen och sedan […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: