Recension: Alltför nära av Linwood Barclay

I början av Alltför nära av Linwood Barclay ekade Fridas (påhittade nöjen) sågning i mitt medvetande. Som tur var försvann rösten tämligen omgående så att jag med liv och lust kunde uppslukas av en verklighetsflykt för en stund.

Derek och Adam är kompisar och bor dessutom grannar. När Adam är på väg att åka iväg en vecka tillsammans med sina förälrar är Derek där för att säga hej då. Vad ingen vet är att Derek har planerat att utnyttja det tomma huset som kärleksnäste tillsammans med sin flickvän Penny under tiden som de är borta. Så fort de ser ut att äntligen komma sig iväg går Derek mot bakdörren och låter familjen tro att han har lämnat huset när han i själva verket har sprungit ner i källaren och gömt sig i en skrubb.

Några minuter efter att familjen har åkt kryper han ut från sitt gömställe och börjar spankulera omkring i huset i väntan på Penny. Efter någon timme hör han till sin fasa hur familjen kommer tillbaka och i vild panik springer han tillbaka till sitt gömställe. Familjen hinner knappt komma in i huset innan det ringer på dörren. Kort därefter hör Derek tre pistolskott och sedan blir det alldeles tyst…

Alltför nära är den tredje boken jag läser av Barclay och även om han inte har tagit steget upp till min lista över favoritförfattare så är hans böcker ändå tillräckligt bra för att jag ska fortsätta att läsa dem.

Tempo, bra språk och intressanta karaktärer är de tre viktigaste beståndsdelarna för att en bok verkligen ska gå hem hos mig. Om dessa dessutom kryddas med en spännande intrig är lyckan fullständig. Alltför nära uppfyller två av dessa och det är fullt tillräckligt för att ge en bok ett godkänt betyg.

Språket är ojämnt och det förvånar mig med tanke på att Barclay borde ha hittat sin berättarröst vid det här laget (säger jag som inte har en susning om författarskap i egentlig mening). Han blandar och ger med välskrivna partier för att helt plötsligt gå över till partier där han antingen berättar mer än vad han visar eller använder sig av en mindre avvägd interpunktion (det sistnämnda kan i och för sig ha med översättningen att göra).

Det är framför allt tre karaktärer som sticker ut mer än de andra: Ellen, borgmästare Finley och Conrad Chase.

Ellen är den förljugna frun till bokens ”jag-karaktär” Jim och hur gärna jag än vill kan jag inte förlika mig med hennes handlingar. Borgmästare Finley är en karriärkåt ”Wannabie” som med pengar och makt kommer undan med allt han företar sig. Om jag skulle råka ut för en sådan som Conrad Chase så kan jag inte lova att jag skulle hålla mig inom lagens råmärken.

Tempot hade kunnat vara högre och det hade inte bara gett läsningen en högre dimension utan det hade också spetsat till den intrig som i dess nuvarande form endast kan kategoriseras som hyfsat spännande.

 

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta:

Författare: Linwood Barclay
Titel: Alltför nära
Originalets titel: Too Close to Home
Utgivningsår: 2010
Förlag: Kabusa böcker
Översättare: Elisabet Fredholm
Antal sidor: 405
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman
Betyg [Rating:3/5]

Comments

 1. Jag håller med om Ellen, jag var så irriterad på henne!

  Jag förstår dina poänger med att boken har några bra kvaliteter, men tycker du inte att den är för förutsägbar? Det är för mig ett ganska viktigt element i en deckare, att det är spännande. Att man inte vet vad som ska komma. Några härliga twistar. Jag tycker (tyvärr) inte att den här boken har det…
  Frida (påhittade nöjen) recently posted..Berättelsen om mitt kaffe

  • Jag tänkte faktiskt på just det under tiden jag läste boken men jag kunde inte förstå hur du kunde lista ut hur allting hängde ihop flera sidor i förväg. Du kanske är en bättre ”mordutredare” än vad jag är eller så blundar jag omedvetet för alla ledtrådar?

   • Ev SPOILERS. Jag visste ju inte exakt från första sidan vem som gjorde det, men jag kunde säga direkt att det skulle bli ett missförstånd om den skyldige. Vem som skulle misstänkas. Sedan lade han ju ut pusselbitarna allteftersom vilka var alltför genomskinliga. Vilket gjorde att jag blev aldrig omkullkastad. Jag insåg vad som skulle komma innan det kom. Tråkigt. Men jag är ändå lite sugen på att fortsätta läsa Barclay om han skärper till sig lite, för det finns potential!
    Frida (påhittade nöjen) recently posted..Ett bokpaket inspirerat av andra bokbloggare

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: