Recension: Stranger in the room av Amanda Kyle Williams

stranger-in-the-roomJag snubblade av en slump över Amanda Kyle Williams bok The stranger you seek för ganska precis ett år sedan, och jag har ”min” bibliotekarie att tacka för det. Hon vågar satsa på böcker som de svenska bokförlagen ratar (alternativt inte har upptäckt ännu) och jag är henne evigt tacksam för det.

Amanda Kyle Williams böcker är fyllda med humor och med anledning av det är en jämförelse med Janet Evanovich på sin plats. Vidare påminner Keye Street en del om Stephanie Plum eftersom bådas uppdrag går ut på att jaga ikapp förbrytare som har smitit ifrån rättvisan.

Men där slutar alla likheter; Evanovich böcker kan med fördel läsas i reklamavbrotten på tv:n, eller när man har ett par minuter över och de är generellt väldigt lättsamma. Böckerna om Street kräver dock en hög dos av koncentration och stadiga nerver för här går det undan i såväl spänning som tempo.

Keye Street driver en liten detektivbyrå i Atlanta och till sin hjälp har hon den excentriske datakillen Neil Donovan. Av och till arbetar hon även som konsult åt APD där hennes kille Aaron Rauser verkar. Denna gång delar hon sin tid mellan ett mysterium på ett krematorium och att med hjälp av Rauser och hans team hålla sin kusin Miki vid liv.

Keye Street  berör mig på djupet. Hon sliter med sitt alkoholmissbruk, men även om det kan tyckas vara ett uttjatat ämne, är hon inte en stereotypisk detektiv, snarare tvärtom. Hon är på alla sätt mänsklig och genom hennes tankar, känslor och agerande kommer man henne riktigt nära och hon utstrålar en autenticitet som man inte ser överallt. Om jag skulle vara i behov av en privatdetektiv, och om nu Street skulle vara en verklig person, är det tveklöst henne jag skulle vända mig till om mitt liv stod på spel.

Williams har ett språk som tilltalar mig och uttryck som t.ex: “Put us side by side and we looked like the photograph and the negative” på sid. 4 slår an strängar i mig som jag nästan inte visste fanns. Det låter kanske inte så märkvärdigt för den oinvigde, men när man känner till karaktärernas bakgrund och fysiska utseende är det inte svårt att se karaktärerna lika tydligt som om de befann sig i samma rum som en själv.

Du kan läsa ett uttdrag ur boken här.

I februari nästa år kommer Don´t talk to strangers och jag kan knappt vänta innan jag får återse Street, Rauser och Donovan igen!

Som jag skrev i inledningen har Williams böcker inte hittat till de svenska bokförlagen, men om du gärna läser böcker på engelska tycker jag absolut att du ska ge Amanda Kyle Williams en chans. Hon är väl värd det, jag lovar!

Amanda Kyle Williams egna ord om Stranger in the Room

Innan du ser filmen är dock en liten varning på sin plats; klippet bjuder på en hel del spoilers och om du inte vill veta några detaljer om boken i detta skede gör du bäst i att inte trycka på play-knappen. I alla fall inte förrän du själv  har läst boken.

Bokfakta:

Författare: Amanda Kyle Williams
Titel: Stranger in the Room
Utgivningsår: 2012
Förlag:  Headline
Antal sidor: 302
Källa: Köpt
Intresse: Thriller
Serie: Keye Street (del 2)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Det tycker jag absolut att du ska göra!
    🙂
    Annika recently posted..Recension: Stranger in the room av Amanda Kyle Williams

  2. För ett Evanovichfan låter det här riktigt lovande! Jag ska absolut kolla upp dessa böcker 😀
    Caroline – Bland böcker recently posted..”För dig blottad”

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: