Recension: Även vilda hundar av Ian Rankin

Baksidestext: John Rebus är inte pensionärstypen. Han är inte särskilt förtjust i hobbies, semestrar eller renoveringsprojekt. Han har polisyrket i blodet.

Så när kriminalinspektör Siobhan Clarke ber om hans hjälp i en utredning tvekar Rebus inte länge innan han tackar ja. Clarke har utrett en framstående advokats död, vars kropp hittades tillsammans med ett hotfullt meddelande. På andra sidan Edinburgh har Big Ger Cafferty – Rebus långvariga ärkefiende – tagit emot ett identiskt meddelande och en kula genom sitt fönster.

Nu är det upp till Clarke och Rebus att lägga ihop pusselbitarna och sätta fast mördaren.

Mina tankar:

Även vilda hundar är den tjugonde boken som Ian Rankin har skrivit om John Rebus (besök Rankins hemsida för en komplett lista över hans böcker (om Rebus, Siobhan Clarke, Malcolm Fox och ”Big Ger” Cafferty), eller klicka här för att se vilka som har givits ut på svenska).

Rankin inleder den här boken med att berätta om en kriminell handling som sker just nu, men som får sin förklaring först långt senare. En annan utredning, som senare visar sig vara kopplad till det första fallet, leder till att polisen tvingas anlita den numera pensionerade kriminalkommissarien John Rebus som konsult. Detta på grund av att han sitter inne med en hel del information, och har ett enormt kontaktnät vars medlemmar håller sig både inom och utanför lagen.

I den här boken stöter vi återigen på Malcolm Fox och han är fortfarande en lika slätstruken karaktär som jag har skrivit om här, här, här och här. Jag begriper inte varför Rankin envisas med att ödsla tid på honom i stället för att återinsätta Rebus i tjänst på heltid. Inte ens det faktum att Fox faktiskt visar sig vara till nytta för poliskåren, och att det inte var han personligen som såg till att utredningen inte gick så smidigt som den borde, får mig att ändra åsikt om honom.

Nej, jag gillar verkligen inte Fox men jag tänker fortsätta läsa böckerna där han är med OM även Rebus och Clarke är med på ett hörn. Annars får det vara!

Rebus framstår för övrigt ibland som en tämligen hårdhudad person men här visar han upp en betydligt mjukare sida. Och även om jag verkligen inte tycker om hundar så fäller jag nästan en tår när han gör en god gärning för en varelse som är ännu mer vilse än vad han själv är.

En stor del av handlingen utspelar sig på Oxford bar som åtminstone inofficiellt numera går under namnet Rebus pub. Att den har en så stor del i Rankins böcker är inte så konstigt när man har läst in sig på ämnet. Den ligger på Young Street i New Town i Edinburgh, och när jag väl kommer mig för att åka till Skottland kommer jag definitivt att förära den med ett besök.

Även vilda hundar är ett recensionsexemplar från Modernista i översättning av David Nessle.

Ian Rankins egna ord om Even dogs in the wild:

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: