Recension: Saints of the shadow bible av Ian Rankin

saints-of-the-shadow-bibleFör ovanlighetens skull har Ian Rankin skrivit en medioker bok.

Jag har varit Ian Rankin trogen under en lång tid och jag blev uppriktigt sagt besviken på honom när han valde att pensionera John Rebus för att i stället lämna plats för Malcolm Fox.

Jag läste första boken Misstro, men då jag inte alls kom överens med Fox övergav jag såväl honom som Rankin.

Men som genom ett under valde Rankin att återinsätta Rebus i handlingarna igen i Standing in another man´s grave, och Saints of the shadow bible är den andra boken där Rebus och Fox slåss om uppmärksamheten.

Rebus och Fox sida vid sida är som att äta en apelsin och en grapefrukt samtidigt.

Rebus är en före detta oborstad polis som har sökt sig tillbaka till poliskåren. Han tvekar inte att handla utanför ramarna om nöden kräver det för att få resultat och sätta bovarna bakom lås och bom.

Fox är ordinär och tråkig. Han dricker sin tomatjuice, jobbar dygnet runt och gör allt han blir tillsagd att göra av sina överordnade. Det skulle aldrig falla honom in att ta ett snedsteg eller två för då skulle, gud förbjude, någon kunna bli upprörd och sätta honom på plats.

Tyvärr håller inte Saints of the shadow bible samma klass som övriga böcker om Rebus.

Här finns två parallella handlingar som mot slutet visar sig ha nära relationer till varandra.

Den ena är en bilolycka där en ung tjej skadas, och den andra är ett trettio år gammalt fall som har öppnats igen då det har framkommit att poliserna som jobbade med fallet inte hade skött sitt jobb ordentligt.

Bevisningen har dammats av, Fox sitter vid rodret och alla poliser som var i tjänst vid den tiden kommer att höras på nytt. En av dem är, just det, John Rebus.

Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det här redan, men jag gillar verkligen inte när en huvudkaraktär blir alltför inblandad i huvudintrigen.

Tempot dras per automatik ned och då historiska saker ältas i det oändliga började jag snegla åt andra böcker, gäspa lite eller ägna mig åt andra saker i stället för att engagera mig i varför Rebus gjorde si eller så för trettio år sedan.

Som tur är så ligger huvudfokuset inte på den gamla utredningen, utan Rebus och Siobhan Clarke är på jakt efter sanningen bakom bilolyckan.

Clarke har förvisso högre chefer att svara inför, och det har väl i ärlighetens namn Rebus också, men sin vana trogen går han sin egen väg och det var en evig tur för annars hade det här blivit den första boken av Ian Rankin som jag inte hade mäktat med att läsa ut.

Bokfakta:

Författare: Ian Rankin
Titel: Saints of the shadow bible
Utgivningsår: 2013
Förlag: Orion
Antal sidor: 336
Format: e-bok
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Rebus & Fox (del 2)
Betyg [Rating:2/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: