Recension: Before the Poison av Peter Robinson

Direkt min bibliotekarie meddelade att hon hade lagt undan Before the Poison av Peter Robinson åt mig körde jag dit och tog hem det jag trodde och hoppades skulle vara en  juvel.

Peter Robinson har länge tillhört min ”elit” och därmed var förväntningarna skyhöga. Lovorden på omslaget gjorde inte dessa mindre. Därav blev besvikelsen över den här rent ut sagt skitromanen än större.

I min värld skriver Robinson deckare och det var hans böcker om Alan Banks som gjorde att jag fick upp ögonen för honom. Vilken genre man ska stoppa in den här i övergår mitt förstånd. Det är absolut varken en deckare eller kriminalroman. Ej heller är det en bok som passar in i vare sig fantasy-. sci-fi eller den manliga varianten av chick lit genren. Spänning är allestädes frånvarande vilket även utesluter den något luddiga genren spänningsroman. Kvar återstår kort och gott romanen, vilket egentligen är passande nog då den här genren är precis  lika intetsägande som boken.

Before the Poison handlar om Christopher Lowndes som gör karriär som filmkompositör i USA. När hans fru Laura dör i cancer flyttar han hem till England. Hans nya hem blir Kilnsgate House som han osett har köpt av mäklaren Heather. Det dröjer inte länge innan han får en förnimmelse av att huset har en alldeles egen historia att berätta. Han börjar ställa frågor och tämligen omgående kryper sanningen fram: en läkare vid namn Ernest Fox förgiftades  i just det här huset under tidigt 1950-tal och hans fru Grace dömdes för mord och avrättades genom hängning.

Fallet gör Lowndes intresserad och ju mer han gräver, desto mer övertygad blir han om att Grace var oskyldig.

That´s it! Christopher Lowndes gräver och gräver i det förflutna och det som han inte får reda på av gamla dokument eller människor som levde under den där tiden återges i form av utdrag från boken Famous Trials eller från Grace Fox egen dagbok.

Tempot är extremt segt och intrigen är fullständigt intetsägande. Karaktärerna är platta och tråkiga och flera gånger kommer jag på mig själv med att tänka att jag inte bryr mig det minsta om hur det kommer att gå för dem, och jag kan inte bry mig mindre om Grace verkligen var skyldig eller ej.

Jag rekommenderar samtliga att INTE läsa den här!

Andra bloggar om Before the Poison: Lottens bokblogg

Bokfakta:

Författare: Peter Robinson
Titel: Before the Poison
Utgivningsår: 2011
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 434
Källa: Bibliotek
Intresse: historia
Betyg [Rating:1/5]

 

Comments

  1. Småskrattar när jag läser din recension:-) När jag hade vant mig vid besvikelsen (för jag var besviken!) och bara försökte njuta av språket (för där kände jag igen Robinson) så kom boken med nöd och näppe upp i godkänt. Karaktärerna kommer jag knappt ihåg nu efteråt…

    • Jag lyckades inte ens njuta av det, vilket i och för sig kan bero på att det här var den första av hans böcker som jag har läst på engelska. Usch, jag är fortfarande besviken 🙁

Trackbacks

  1. […] Annika som skriver den fantastiska bokbloggen ALKB var ännu mer besviken än jag. Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → Böcker, Författare R, Peter Robinson ← Good as Dead av Mark Billingham Inga kommentarer ännu […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: