Recension: Bekännelsen av John Grisham

Både till form och handling påminner Bekännelsen väldigt mycket om Dödscellen men vad gör väl det då John Grisham är kungen av juridiska deckare.

Denna gång sitter en ung svart fotbollsstjärna i dödscellen för mordet på en ung tjej nio år tidigare. Han har hela tiden hävdat sin oskuld men varken den helvita juryn, poliserna som ledde utredningen av fallet eller det vita folket väljer att lyssna på det örat. De har fortfarande Donté Drumms bekännelse i färskt minne.

Några få dagar innan dödsdomen skall verkställas får prästen Keith Schroeder besök av Travis Boyette som har väldigt detaljerad information om mordet som Drumm sitter häktad för. Schroeder kontaktar Drumms advokat Robert ”Robbie Flak” och därefter börjar en sista enveten kamp för att låta den svarta befolkningen återigen slippa bevittna när en svart man, kommer att avrättas.

Jag har inte läst särskilt många böcker av Grisham men de jag har läst har jag älskat och den här är inget undantag. Med Dödscellen i relativt färskt minne satt jag innerligt och hoppades att saker och ting skulle sluta annorlunda. Jag drogs med i Flaks stämningar och nådeansökningar. Jag följde med på den resa som Schroeder och Boyette gjorde tillsammans för att få Drumm frikänd. Sist men inte minst satt jag med Drumm i hans lilla cell och hoppades att rättvisan skulle segra till slut och att de som såg till att få honom fälld skulle få sitt rättvärdiga straff.

Naturligtvis kommer jag inte att avslöja huruvida mina önskningar gick i uppfyllelse eller ej men däremot kan jag råda er alla att läsa Bekännelsen om ni är sugna på en deckare med ett riktigt driv och en spänning som är svårslagen i en juridisk miljö, eller förresten i vilken miljö som helst.

Intrigen börjar i ett relativt lågt tempo när bakgrunden till dödsdomen presenteras samt när man får lära känna karaktärerna. Ju närmare dagen D för Drumm kommer desto mer stegras den. Ibland känns det tacksamt att Grisham har delat av kapitlen med små delkapitel separerade av, just det, paragraftecken. Man behöver det för att kunna hämta andan emellanåt.

Förutom en väl berättad historia tycker jag om när författaren lyckas förmedla trovärdiga karaktärer som verkligen berör. Ibland lyckas Grisham nästan för bra med det i den här boken. Jag lovar er att känslorna kommer att svalla hos alla som sätter sig in i Drumms öde.

Bokfakta:

Författare:
Titel: Bekännelsen
Originalets titel: The Confession
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Ulf Gyllenhak
Antal sidor: 490
Intresse: juridisk deckare
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Jag läste den i början av året (på engelska) och gav den en trea:
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2011/01/08/the-confession-av-john-grisham/

  Jag gillar Grishams böcker!
  Lotten recently posted..Tävling (i Sundsvall)

 2. Vill ha! Minns att jag läste alla Grisham som fanns på bibblan när jag sommarjobbade där efter nian med att torka bokhyllor.
  Emma recently posted..Rivaler

 3. Jag brukar också gilla det Grisham skriver. Boken står på min önskelista. Får se om tomten kommer med den till jul 🙂
  Monika recently posted.."Syskonkärlek" av Sheila O’Flanagan

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: