Recension: Dödscellen av John Grisham

Nervkittlande spänning i John Grishams Dödscellen

Författare: John Grisham
Originalets titel: The  Camber
Utgivningsår: 1995
Förlag: Bra Böcker
Översättare: Jimmy Hofsö
Antal sidor: 500
[Rating: 4/5]

Sammanfattning

Sam Cayhall var medhjälpare i ett bombdåd där två små judiska pojkar miste livet. Två gånger ställs han inför en jury och båda gångerna släpps han fri på grund av en oenig jury. Poliserna som utreder brottet ger dock inte upp och när de hittar en av Cayhalls medbrottslingar går han med på att vittna emot sin partner i utbyte mot straffrihet. Cayhall döms till döden och sätts i en trång cell i ett fängelse i Mississippi.

När Adam Hall träder in i bilden har Sam bara några få dagar kvar att leva. Hall är en ung nyutexaminerad jurist som självmant vill ta vid där andra kollegor tidigare har misslyckats. Han är fast besluten att han ska göra allt som står i hans makt för att Sam Cayhall ska bli en fri man. Sam, farfadern som Adam inte har sett sedan han var liten. Kampen mot klockan kan börja.

Mina tankar

John Grisham vill med det här verket synliggöra och debattera världens omänskligaste straff – dödsstraffet. Och som han lyckas. Under hela tiden jag läste boken hade jag en känsla av att Grisham berättade om ett autentiskt fall. Huruvida det stämmer med verkligheten ska jag dock låta vara osagt, men det är min fulla övertygelse att ingen annan än Grisham skulle ha kunnat skriva den här boken. Han tog sin juristexamen 1981 och jobbade som advokat i tio år innan han sadlade om till författare på heltid. Han har i och med detta en kunskapsbas som andra författare saknar. Han vet hur rättsväsendet är uppbyggt, hur internerna har det på insidan fängelset, hur en dödsdömd fånge tillbringar sina sista dagar i livet, hur hårt advokaterna jobbar ända till det bittra slutet etc. Inte nog med det: Grisham har även förmågan att förmedla allt detta till sina läsare på ett fängslande, inspirerande och nervkittlande sätt. Han är den juridiska deckarens mästare!

Läs gärna ett utdrag ur boken så kanske du också dras med i denna fascinerande historia.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: