Recension: Dead Man´s Grip av Peter James

Dead Man´s Grip inleds med en fruktansvärd bilolycka som involverar tre bilar och en ung cyklist dör på platsen. Något som inte verkar vara någonting annat än en tragisk olycka får konsekvenser som ingen hade kunnat föreställa sig.

Roy Grace leder den djupbottnade utredningen vars spår breder ut sig ända till USA och en av landets mäktigaste maffia familjer.  Utredningen är dock långt ifrån det enda som Grace måste tampas med: han har en ny chef som  han desperat vill imponera på utan att riktigt lyckas, han han påbörjat arbetet med att dödförklara sin fru Sandy efter att hon numera har varit försvunnen i tio år, han vill hjälpa sin kollega och vän Greg Branson som knappt har huvudet ovanför vattenytan på grund av sin pågående skilsmässa och Grace nya kärlek, Cloe, är gravid men graviditeten är långt ifrån okomplicerad.

Peter James gör mig aldrig besviken och trots att en hel del kretsar kring hans privatliv så förtar det aldrig spänningen från huvudintrigen. Han liksom fäller in Graces tankar kring Cloe, barnet och Sandy på ett så skickligt sätt att det blir en spänning i spänningen. Detta gäller, i mitt tycke, framför allt mysteriet kring Sandys försvinnande. Katarina börjar tycka att den här sidohistorien börjar bli lite väl utdragen. Det tycker inte jag! För varje bok kommer vi ett litet steg närmare gåtans lösning och bokens sista kapitel fick mig att börja sukta efter Not Dead Yet som kommer ut i maj.

Dead Man´s Grip är som vanligt skriven med ett lättsamt språk som för den skull inte är det minsta torftigt.

Det här är James sjunde bok i serien om Grace och trots det lyckas han utveckla de gamla karaktärerna samt ge de nya helt egna uttryck. I den här boken finns en mycket elak man som ofta kommer till tals genom korta men tätt förekommande kapitel. Dessa avslutas oftast med en kort mening som avslöjar något om hans karaktärsdrag: ”He didn´t do sympathy” och jag lovar, det gjorde han inte heller.

Kultfakta: Peter James är en av många av mina favoritförfattare som tävlar om att få se sitt namn på ett bårhus.

Bokfakta:

Författare: Peter James
Titel: Dead Man´s Grip
Utgivningsår: 2011
Förlag: Macmillan
Antal sidor: 402
Källa: Köpt
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Roy Grace (del sju)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Jag tyckte den var mycket bra! Men recensionen har jag inte skrivit ännu…

  2. Kul att du gillade den. Kommer du fortsätta läsa hans böcker på engelska nu?
    Jag vill inte skriva exakt vad det är avseende bakgrundshistorien om Sandy som jag börjar finna tröttsamt för att inte förstöra för någon som ännu inte läst den här boken. Men det är mer än att den börjar kännas utdragen, det är den vändning den verkar vara på väg att ta.
    Roy Grace har ett lite väl komplicerat liv redan, tycker jag. 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: