Recension: Den tredje cirkeln av Christopher Reich

Tyvärr svämmar all form av spänningslitteratur över av böcker där hjälten ensam lyckas förgöra fienden oavsett hur stark den är.

I Den tredje cirkeln av Christopher Reich heter han Jonathan Ransom – en kirurg som jobbar för Läkare utan gränser i Afrika – som nu befinner sig i London för en läkarkongress under vilken han hoppas kunna finna sin fru Emma som han inte har sett på ett tag. Det blir dock inte han som hittar henne utan genom en kurir får han adressen till en plats där hans önskan kommer att gå i uppfyllelse. När deras Rendezvous är över meddelar Emma att hon nu kommer att försvinna för gott och går ut genom dörren. Då Jonathan vet att Emma har ägnat sig åt spionverksamhet, förgjort den hemliga underrättelsetjänsten Divisonen som nu jagar henne, bestämmer han sig för att följa efter henne. Det slutar med att han hamnar mitt i ett terrorattentat som Emma har iscensatt. Hon försvinner från platsen och han blir misstänkt för dådet och omhändertas av polisen. Jonathan vet att den enda som kan rentvå honom är Emma och han är fast besluten att inte låta någonting stoppa honom

Den tredje cirkeln är del två i serien om Jonathan och Emma Ransom och för ovanlighetens skull är jag av den fullständiga övertygelsen över  att man bör läsa Röd täckmantel innan man ger sig på den här (vilket jag naturligtvis personligen inte har gjort) boken. Risken är annars att ni kommer att vara lika stora mänskliga frågetecken som jag var efter jag hade läst klart. Det förflutna berörs bara flyktigt och det förklarar inte varför Emma blommade ut som en fullfjädrad terrorist, hur Jonathan och hon träffades, hur hon gjorde för att förråda Divisionen och varför hon gjorde det, hur Jonathan hamnade i Afrika bara för att nämna några ännu obesvarade frågor.

Slutet antyder att vi kan vänta oss en tredje bok som tar vid där den här slutade och efter att ha forskat lite kan jag slå fast att jag hade rätt i mina antaganden. I början av maj i år släpptes The Rules of Betrayal vilket glädjer mig då Den tredje cirkeln är en av få spionthrillers som faktiskt lyckades med konststycket att åtminstone hålla en del av mig fången genom hela berättelsen. ”Den bästa spionthrillern som någonsin skrivits” – The Spy Who Came in from the Coldav John le Carré – är inte ens i närheten kan jag säga då jag inte ens lyckades ta mig igenom den.

Den tredje cirkeln har allt det som Carrés bok saknade: den är tempostark, intrigen är spännande och intressant, karaktärerna känns levande och oavsett om man vill det eller ej så berör de en på ett sådant sätt att det är svårt att bara vända dem ryggen. Dessutom för Reichs bok oss över landsgränser som får mig att minnas svunna tider. Detta är framför allt fallet när vissa karaktärer befinner sig i Italien, mitt älskade land …

Vad jag däremot inte riktigt kan förlika mig med är att blott en person kan besegra hur många fiender som helst. Jag köper det när det gäller t.ex. Jack Reacher då han är en före detta militär som vet hur man använder sin kropp som vapen, om nödvändigt kan han även hantera ett riktigt vapen. Jag köper dock inte till hundra procent att en läkare som Jonathan Ransom kan ikläda sig Reachers roll och förgöra allt och alla på egen hand. Jag ska dock läsa Röd täckmantel först innan jag sågar hans agerande jäms med fotknölarna.

Fotnot: Enligt bokens faktatext heter Den tredje cirkelns faktatext heter den Rules of Deception i original. Bokus gör dock gällande att det är The Rules of Vengeance som gäller. Jag kan inte avgöra vem av dem som har rätt men om någon av er vet sanningen får ni gärna höra av er till mig så att jag kan göra min recension fullständig.

 Bokfakta:

Författare: Christopher Reich
Titel: Den tredje cirkeln (sponsrad länk)
Originalets titel: Se fotnot ovan!
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Leo Andersson
Antal sidor: 407
Källa: Bibliotek
Intresse: Spionthriller, thriller
Betyg [Rating: 3/5]

Comments

  1. Tyckte jag kände igen författaren och mycket riktigt, Röd täckmantel ligger på min kanske-vill-ha lista. Det kanske är dags att ”befordra” den ett steg… 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: